Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Advokát vás určitě nezruinuje

23.5.2016, Lidové noviny, str. 14, Kristián Léko

Potřebujete prodat byt nebo vám šéf v práci hrozí výpovědí? Nemusíte se bát, že vás setkání s advokátem připraví o celoživotní úspory.

Cena jednorázové právní konzultace jen málokdy přesáhne dva tisíce korun,vyplývá z průzkumu LN.

Jsou určité životní situace, kdy se bez advokáta neobejdete, třeba když se přete o větší peníze nebo dědictví. Ale i v běžnějších chvílích se hodí vědět, jak se věci mají po právní stránce. Například když chcete známému prodat byt po babičce a chcete si být jisti, že vaše kupní smlouva je v pořádku. V takovém případě se vyplatí požádat advokáta o právní radu.
Jednorázová konzultace může velmi pomoci a byť až na výjimky není zadarmo, nejde o žádné horentní částky. „Advokáti si výši odměny sjednávají s klientem předem a písemně. Pokud si cenu nedojednají smluvně, mají nárok na odměnu podle advokátního tarifu, což je vyhláška ministerstva spravedlnosti, jež obsahuje pevně stanovené sazby,“ vysvětluje Ladislav Krym, tajemník České advokátní komory (ČAK). „Advokáti mají navíc od února letošního roku povinnost předem informovat klienta o odměně,“ dodává Daniela Kovářová, advokátka a bývalá ministryně spravedlnosti.

Jeden až tři tisíce za hodinu

V případě rozsáhlejší věci většina advokátů pracuje na základě takzvané hodinové sazby, která se výrazně liší podle zkušeností, seniority, specializace a též regionu. „Obvyklá odměna se napříč republikou pohybuje kolem jednoho až dvou tisíc korun za hodinu,“ říká Kovářová. „Podle mých zkušeností není ani hodinová sazba mezi 2500 a 3000 korunami nijak nadsazená,“ myslí si ústavní soudce David Uhlíř, dříve dlouholetý pražský advokát.
Ještě dražší jsou velké mezinárodní právní firmy sídlící v centru Prahy. Za hodinu práce jejich advokátů zaplatíte i sedm tisíc, jsou to ale velmi specializované služby pro náročnou korporátní klientelu. Běžný člověk se ale na advokáta neobrací kvůli fúzi firem, vydání dluhopisů či sporu o desítky milionů korun. LN vybraly dvě běžné životní situace a pomocí fiktivní e-mailové adresy zjišťovaly, kolik by si osmdesát náhodně vybraných advokátů napříč republikou za tutéž službu účtovalo.

Rada se smlouvou a výpovědí

„Šéf mi pohrozil výpovědí a tlačí mě k tomu, abych mu kývl na dohodu a v práci skončil. Ale já pracuji dobře, končit nechci,“ popisuje pan Josef svou situaci a ptá se, kolik by ho stála konzultace s advokátem. Průzkum ukázal, že průměrná cena je jeden až dva tisíce korun. Několik moravských advokátů tuto práci ocenilo jen na 500 korun a naopak v renomovaných pražských advokátních kancelářích byste zaplatili tři tisíce.
Několik advokátů přitom k cenové kalkulaci přidalo i obecné právní vysvětlení nastalé situace - není-li naplněn některý ze zákonných důvodů výpovědi, tak vám ji zaměstnavatel dát nemůže a dohodu podepisovat určitě nemusíte. Apokud neplatnost výpovědi zažalujete, můžete vysoudit velmi slušné peníze. „Pokud bychom pak převzali právní zastoupení v soudním sporu, musela by být dohodnuta hodinová odměna,“ dodávali advokáti.
„Prodávám známému byt, sepsali jsme kupní smlouvu dle vzoru staženého z internetu. Oběma nám vyhovuje, jenže nevíme, jestli je všechno správně,“ napsal pan Josef dalším advokátům s dotazem, kolik by ho stála kontrola takové kupní smlouvy. A tady přišel první problém - advokátům se do pouhé kontroly příliš nechtělo. Navrhovali spíše sepsání nové smlouvy, což by přišlo na 1500 až 3000 korun napříč republikou. „Jistě nepůjde o žádnou astronomickou sumu,“ ujistil pana Josefa lakonicky jeden advokát z Pardubic... Dvě pražské advokátní kanceláře ale neváhaly poměrně jednoduchý úkon ocenit na rovných šest tisíc korun.
Řada lidí si nechává od advokáta zařídit kompletní servis související s prodejem bytu či domu -sepsání smlouvy, úschovu peněz až po vklad do katastru. Ceny zde začínají zhruba na čtyř tisících korunách a končí o řád výše. Dva pražští advokáti si tuto práci cení na deset tisíc korun a v jedné velké kanceláři z hlavníhoměsta byste si museli připravit dokonce 31 tisíc korun!
Rozdíly mezi cenami nepřekvapily advokátní komoru. „V současné době v Česku působí kolem 12 tisíc aktivních advokátů, kteří si konkurují a výše jejich odměny je určována také nabídkou a poptávkou. Advokáti, o jejichž služby je velký zájem, přirozeně účtují vyšší ceny a naopak,“ říká její mluvčí Iva Chaloupková. ČAK podle ní nemá možnost do smluvní odměny sjednávané mezi klientem a advokátem zasahovat, ale reguluje ji pomocí etického kodexu, jímž jsou advokáti vázáni. „Základním pravidlem je, že odměna musí být přiměřená a nesmí být ve zjevném nepoměru k hodnotě a složitosti věci,“ dodává Chaloupková s tím, že pokud by si advokát účtoval nepřiměřené ceny, mohlo by proti němu být zahájeno kárné řízení. V něm by mohl dostat napomenutí, pokutu či dokonce být vyškrtnut ze seznamu advokátů.

Dejte na osobní doporučení

Ale jak si vhodného advokáta vybrat? „Běžný občan, který potřebuje advokáta jednou dvakrát za život, se na trhu advokátních služeb obvykle neorientuje. Advokáta by si měl vybrat podle osobních referencí a svěřit mu svůj případ, pokud budemít z prvního setkání dobrý dojem. Tedy pokud mu advokát srozumitelně vysvětlí podstatu a perspektivy jeho kauzy a pokud se jasně dohodnou na odměně,“ radí Uhlíř. „V českých zemích se tradičně hledali advokáti podle referencí, na doporučení. Reklama je povolena až od roku 2003,“ říká Stanislav Balík, advokát a bývalý ústavní soudce.
Řada lidí se ale na trhu rozhoduje předevšímpodle ceny. Ta je někdy uvedena na webových stránkách, ale častěji je třeba se optat telefonicky nebo e-mailem. Někteří advokáti - zvláště mimo Prahu - si za konzultaci účtují jen několik stokorun, což může vyvolávat pochybnosti o kvalitě služby. „Usuzovat podle výše odměny na kvalitu právní služby je mylné. Rád říkávám, že při hodinové sazbě nejlepší právník vydělá nejméně, poněvadž nápad dostane hned a přijde mu trapné účtovat dlouhý čas,“ glosuje Balík.
David Uhlíř ale varuje, že příliš nízká cena může být pro klienta ve finále nevýhodná: „Slušný advokát je schopen za den odpracovat účtovatelných hodin nejvíc tak pět, zbytek pracovní doby stráví nutnou, ale neproduktivní prací pro kancelář.“ Pokud totiž advokát své služby nabízí podezřele levně, může klientům účtovat daleko více hodin, než kolik skutečně odpracoval. Anebo jim vyúčtuje každý e-mail či telefonát.

 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi