Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Cenu si sjednejte hned na začátku

23.5.2016, Lidové noviny, str. 14, Jan Januš

„Pokud se s advokátem nedomluvíte na odměně, bude se postupovat podle advokátního tarifu a cena bude nejspíše řádově vyšší,“ říká Daniela Kovářová, exministryně spravedlnosti.

* LN Kdy se postupuje podle advokátního tarifu, tedy ministerské vyhlášky, a kdy se naopak sjednává odměna?

Smluvní odměna předpokládá smlouvu mezi advokátem a klientem. Nemusí být nutně písemná, ale obě strany se na výši odměny i způsobu jejího výpočtu musejí dohodnout. Minimálně tak, že advokát sdělí klientovi svou sazbu a ten ji akceptuje. Smluvní odměna ve skutečnosti nemá spodní ani horní hranici - advokacie se zpravidla vykonává za odměnu, tedy výjimečně může advokát poskytnout právní pomoc i zdarma. Smluvní odměna musí být přiměřená hodnotě a složitosti věci, což ovšem znamená, že pokud je advokát zkušený, známý a věnuje se specializované oblasti práva a klient trvá na jeho zastupování, mohou se dohodnout na odměně velmi vysoké, například šest tisíc korun za hodinu. Pokud žádné jednání o smluvní odměně není, pak se odměna určí dle advokátního tarifu. Tento způsob odměny se také použije vždy, je-li advokát ustanoven soudem.

* LN A to je kdy?

Nejčastěji v případě obhajoby ex offo, ale v poslední době soudy často ustanovují advokáta také v civilním řízení, nejen jako právního zástupce, ale i jako opatrovníka, například osobě neznámého pobytu, nesvéprávné nebo dítěti, které se dopustí činu jinak trestného a podobně. Odměna podle advokátního tarifu se také použije, pokud soud rozhoduje o náhradě nákladů soudního řízení. Oba systémy odměňování jsou značně odlišné, nicméně ve většině případů je odměna podle advokátního tarifu řádově vyšší než obvyklá odměna smluvní.

* LN Je advokátní tarif nastaven optimálně?

e to starý cenový předpis, který je sice z roku 1996, ale přejal konstrukci odměny ještě ze starší doby. Dá se dobře použít pro odměnu ve věcech penězi ocenitelných, například ve sporu o dva miliony korun. Mnohem těžší je jednoznačně určit výši odměny ve věcech penězi neocenitelných, neboť v řadě případů umožňuje více výkladů a možností, což pak způsobuje spory mezi advokáty a klienty, případně soudy.

* LN V čem je hlavní problém?

Principiálně je postaven na tarifní hodnotě, neboli fikci hodnoty sporu, a odměně za jednotlivé úkony a téměř nezohledňuje složitost a náročnost věci. Tak se stane, že třeba velmi náročný spor o střídavé péči je advokátním tarifem oceněn na tisíc korun, a to včetně zpracování ústavní stížnosti. Oproti tomu relativně jednoduchá nezaplacená faktura na dva miliony korun stanoví odměnu za každý úkon, včetně zpětvzetí žaloby, ve výši 16 300 korun. A těch úkonů se samozřejmě účtuje více.

* LN Kolik advokátů postupuje při své praxi podle advokátního tarifu?

Podle mých zjištění používá polovina advokátů smluvní odměnu a druhá polovina účtuje klientům odměnu dle advokátního tarifu. První skupina dává přednost možnosti uzpůsobit odměnu každému individuálnímu klientovi a specifičnosti případu. A druhá skupina používá odměnu dle advokátního tarifu třeba proto, aby se vyhnula vyjednávání a odhadování budoucího vývoje případu.

* LN Co by si měli lidé pamatovat, když řeší odměnu advokáta?

Každému klientovi lze doporučit, aby se o výši a způsob výpočtu odměny svého advokáta zajímal hned na počátku právního zastupování. Moudrý advokát klienta předem informuje a průběžně jej zpravuje o výši dosud vykonané odměny, podobně jako průběžně požaduje zálohy, aby pak klient nebyl zaskočen obrovskou částkou po skončení zastoupení. Samozřejmě je jistý rozdíl mezi velkou obchodní firmou a mezi jednotlivým klientem například rodinného advokáta.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi