Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Statisíce, miliony berou

23.5.2016, Lidové noviny, str. 14, Jan Januš

K VĚCI

Kolik stojí advokát? Jednoduchá otázka, na kterou je ale prakticky nemožné jednoduše odpovědět. Může stát pár stovek, ale také několik tisíc korun. Anebo rovnou i stovky milionů. Zkrátka je to jako s jakoukoliv službou a vlastně i s jakýmkoliv zbožím. Hodinky si taky můžete koupit za několik stovek nebo za několik milionů. Záleží na tom, jaké jste schopni sehnat, jaké vlastně chcete a co si od nich slibujete. Každopádně ale neplatí, že si každý, kdo jen otevře dveře do advokátní kanceláře, s sebou rovnou musí přinést své životní úspory a pro jistotu ještě sjednat půjčku.

Časy se totiž změnily a většina advokátů musela zlevnit. Jak na nedávné konferenci Innovative Legal Services Forum připomněl Jaap Bosman, autor knihy Smrt právních firem, tato situace sice nebrání těm nejšpičkovějším londýnským expertům účtovat třeba i osm tisíc liber za hodinu, lidí řešících své každodenní problémy třeba s rozvodem, prodejem bytu nebo dědictvím se ale samozřejmě takové sumy netýkají. Výhodou je i to, že advokáti - dotlačení ekonomickou realitou k revizi svých služeb a cen - stále častěji přistupují k dohodě na celkové sumě peněz, kterou klient za jejich služby uhradí. A v takových případech už neúčtují podle hodinových sazeb, které se ve velkých pražských kancelářích pohybují v řádu několika tisíc.

Na cenu se každopádně ptejte hned na začátku, třeba i při první konzultaci po telefonu. Není na tom nic špatného a ani nevhodného. První návštěva advokáta mnohdy ani nic nestojí nebo za ni zaplatíte jen relativně zanedbatelnou částku. Doby, kdy v některých případech létaly tisícovky vzduchem a nikdo ani moc neřešil proč, jsou už každopádně pryč.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi