Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Výpad Samkové proti islámu prověří policie

28.5.2016, Lidové noviny, str. 3

Provokativní výroky advokátky Kláry Samkové, která minulý týden na sněmovním semináři přirovnala islám k fašismu, nacismus i komunismu a náboženství muslimů prohlásila za zločineckou ideologii, budou mít minimálně dvě dohry.

Projevem Samkové, který urazil tureckého velvyslance Ahmeta Bigaliho natolik, že na protest odešel se svými diplomatickými kolegy ze sálu, se zabývá Česká advokátní komora. Stavovská organizace podala podnět svému kontrolnímu orgánu, který bude prověřovat, zda byly výroky Samkové o víře muslimů pronesené na konferenci s názvem „Máme se bát islámu?“ v souladu s ustanoveními etického kodexu o chování advokáta.

Do věci se vložilo také Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1. Jeho šéf Jan Lelek serveru iDNES potvrdil, že šlo o vlastní iniciativu zastupitelství a celá kauza již doputovala na stůl policistům. Ti musí nejprve vyhodnotit, zda výroky právničky skutečně odporují zákonu, jak se domnívá ambasador Bigali.

„Očekávali jsme důstojnou diskusi o islámu a chtěli jsme vysvětlit, že teroristické organizace nereprezentují islám. Ale byli jsme šokováni a znechuceni slovy této ženy,“ prohlásil v ČT Bigali, který v Praze hájí zájmy Turecka od léta roku 2014.
Ambasadorova příkrá reakce ale nezůstala bez odezvy. Reagovala na ni sama Samková, někdejší členka hnutí Blok proti islámu. Na oplátku pohrozila tureckému velvyslanci nuceným odchodem ze země.
Ministerstvo zahraničí ovšem nic takového nechystá. Naopak – Černínský palác prohlásil, že srovnávání islámu s totalitními režimy pokládá za nepřijatelné, a vyzval k mezináboženskému dialogu.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi