Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Islám = fašismus. Co se v Česku (ne)smí říkat

28.5.2016, Mladá fronta DNES, str. 1, Václav Janouš

„Je stejný, jako byl nacismus, fašismus, komunismus. Je takovým přesto, že se skrývá za náboženství, ačkoliv ve skutečnosti je především státní zločinnou a zločineckou ideologií a nereformovatelným systémem vládnutí.“
Slova advokátky Kláry Samkové na sněmovním semináři o tom, zda se bát islámu, či nikoliv.
Turecký velvyslanec uraženě odešel a čeští žalobci začali zkoumat, zda mohou Samkovou stíhat. Za co, nechtěl státní zástupce pro Prahu 1 Jan Lelek prozradit. „Každopádně jsme nějakým způsobem reagovali poté, co se informace objevila v médiích,“ řekl stroze Lelek.

Odborník na trestní právo Otakar Pazdziora je přesvědčen, že taková slova nemohou být trestná: „Kde by pak byla svoboda slova a o čem bych se mohl vyjádřit kriticky?“
Podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána však „nenávistné výroky na adresu náboženství lze posuzovat jako podněcování k nenávisti“.

Upozornění na takový trestný čin se sazbou až dva roky vězení napsal na Twitter, ale v hodnocení slov Samkové je Pelikán teď opatrný. „Nechci se vyjadřovat k trestněprávnímu hodnocení, to je věc orgánů činných v trestním řízení, ale minimálně jsme si prostě udělali ostudu. Lidé, kteří jdou na půdu parlamentu, by si asi měli uvědomit, že jejich výroky už přesahují hranici České republiky,“ uvedl ministr. Ani právníci se však zatím nemohou shodnout, zda to, co Samková pronesla na adresu islámu, je již trestné, či nikoliv. Většina z oslovených s odkazem na svobodu projevu míní, že by advokátka stíhána být neměla. Její slova považují za svobodné vyjádření názoru, nikoliv výzvu k násilí. Jedním dechem však upozorňují, že svou roli hraje i to, kde výrok zazní. Obzvlášť na půdě Sněmovny podle nich mají taková slova velkou váhu a jejich dopad může překročit i hranice státu.

„Z etického pohledu by takové výroky padat neměly, protože muslimové mohou mít oprávněně strach z nějakého pogromu či útoků,“ říká právník Oldřich Choděra. Doporučuje však v případě inkriminovaného výroku vzhledem ke kontextu uprchlické krize a obav panujících ve společnosti liberální přístup.

Samková se hájí stejnými slovy: pouze prý vyjádřila obavy, které má část společnosti. „Předpokládám, že pokud dojdou k názoru, že se jedná o trestný čin, dokážou, že islám je demokratické náboženství, za jehož opuštění nikomu nehrozí žádné sankce a je slučitelný s demokratickým státním zřízením,“ komentuje pro MF DNES svou kauzu Samková.
Srovnatelný případ v Česku dosud souzen nebyl, a tak ani právníci nemají srovnání.

Svým způsobem podobný případ však nyní řeší v Německu. Tamní žalobci vyšetřují autora satirických básní o tureckém prezidentovi Recepu Erdoganovi v pořadu televizní stanice ZDF. Státní zastupitelství má rozhodnout, zda se komik Jan Böhmermann dopustil trestného činu urážky orgánů nebo představitelů cizího státu. Hrozí mu až tři roky vězení, kromě toho incident vyvolal roztržku i mezi zeměmi, kdy si turecké ministerstvo zahraničí pozvalo na koberec německého velvyslance.

Samková vs. kodex advokátů

Samkové hrozí, že svá slova bude muset vysvětlovat i České advokátní komoře, jejímž je členem. Tajemník komory Ladislav Krym požádal vnitřní kontrolní oddělení, aby posoudilo její projev na půdě Sněmovny a to, zda neporušila etický kodex advokátů. „Nebráníme svobodě slova advokátů, ale musí se chovat důstojně a čestně a musí přemýšlet, co z úst vypouští,“ řekla mluvčí komory Iva Chaloupková. Pokud komora usoudí, že porušila kodex, hrozí jí kárné řízení. Na jeho konci může dostat napomenutí, pokutu až do stonásobku minimální mzdy, ale mohou jí také zakázat vykonávat advokátní praxi a vyškrtnout ji z komory.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi