Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Výroky Samkové proti islámu řeší policie

28.5.2016, Právo, str. 4

Výroky advokátky Kláry Samkové o islámu se začaly z vlastní iniciativy zabývat policie i Česká advokátní komora (ČAK).

Potvrdili to obvodní státní zástupce pro Prahu 1 i mluvčí komory Iva Chaloupková.
Právnička prohlásila na semináři ve Sněmovně, že islám je „zločinnou a zločineckou ideologií“ a je stejný jako nacismus, fašismus a komunismus.
Pro server Novinky Samková v pátek navíc uvedla, že Česko by mělo vyhostit tureckého velvyslance Ahmeta Bigaliho, který její výroky kritizoval s tím, že by měly být prošetřeny.
„Jak se jedná s člověkem, který zasahuje do vnitřních záležitostí státu?“ položila řečnickou otázku Samková.
„Jestli pan velvyslanec říká, kdo má koho stíhat, tak by měla ČR žádat vysvětlení. Jestli ho nedostane, tak by měla velvyslance vyhostit,“ řekla Novinkám.
Seminář nazvaný „Máme se bát islámu?“ se konal 18. května. Po projevu Samkové, která je bývalou členkou Bloku proti islámu, opustili sál někteří pozvaní diplomaté včetně tureckého velvyslance. Podle státního zástupce Jana Lelka se výroky Samkové zabývá na pokyn žalobců policie od okamžiku, kdy veřejně zazněly.
„Nyní je potřeba zajistit záznamy toho, co přesně tam zaznělo, a pak policejní orgán posoudí, zda je namístě zahájit úkony trestního řízení,“ řekl Lelek Právu.

Kárné řízení nyní neběží

Na vystoupení Samkové zareagovala i profesní organizace advokátů. „Na základě informací, které přinesla média, byl tajemníkem ČAK podán podnět kontrolnímu orgánu ČAK, aby vystoupení JUDr. Samkové prověřil v tom smyslu, zda její projev byl v souladu s ustanoveními etického kodexu o chování advokáta,“ sdělila mluvčí komory.
Upozornila, že jde o standardní přešetření chování advokáta, takže žádné kárné řízení v tuto chvíli neběží.
Turecký velvyslanec v Praze Ahmet Bigali považuje výroky Samkové za urážku islámu. V České televizi upozornil, že slovní útoky na jakékoliv náboženství jsou trestné podle evropského i českého práva. Svoboda slova má podle něj své limity.
Ministerstvo zahraničí na incident reagovalo prohlášením, že podobné srovnávání islámu s totalitními režimy pokládá za nepřijatelné, a vyzvalo k mezináboženskému dialogu. Podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) je postup státních zástupců obecně v pořádku.
 „Já jsem tím také znepokojen. Nechci se vyjadřovat k trestněprávnímu hodnocení, to je věc orgánů činných v trestním řízení, ale prostě minimálně jsme si udělali ostudu. Lidé, kteří jdou na půdu parlamentu, by si asi měli uvědomit, že jejich výroky už přesahují hranici České re -pub liky,“ řekl.
„Druhý den jsem měl náhodou u sebe rakouského velvyslance, kterého těžko můžeme podezírat z nějaké zaujatosti, a ten byl tím, co se odehrálo v parlamentu, zcela šokován,“ dodal.

***

Lidé, kteří jdou na půdu parlamentu, by si asi měli uvědomit, že jejich výroky už přesahují hranici České republiky Robert Pelikán, ministr spravedlnosti
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi