Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Jednotné podmínky pro výběr soudců?

10.7.2016, ČT 1, 19:00 Události

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
--------------------
Soudcovská unie kritizuje roztříštěnost výběru kandidátů na budoucí soudce. Nelíbí se jí, že předsedové krajských instancí vybírají uchazeče podle rozdílných kritérií. Stejným problémem se ve své koncepci zabývá i ministerstvo spravedlnosti. Cestu z něj vidí v jednotných výběrových řízeních.

Kateřina JIROVSKÁ, redaktorka
--------------------
Krajský soud v Ostravě. Kandidáty na budoucí soudce tu vybírají z justičních čekatelů. Městský soud v Praze. Čekatele nemá a na ministerstvo spravedlnosti posílá návrhy na jmenování lidí, kteří prošli výběrovým řízením. Dva běžné, ale ne jediné způsoby výběru.

Daniela ZEMANOVÁ, prezidentka Soudcovské unie
--------------------
Roztříštěnost výběru, která u nás opravdu trvá dlouhá léta, zejména odrazuje ty nejlepší uchazeče. Domnívám se, že justice tím přichází o nejlepší právníky.

Kateřina JIROVSKÁ, redaktorka
--------------------
Zároveň se podle Soudcovské unie otevírá prostor pro chaos a netransparentní jednání. Stávající systém ale kritizuje i ministerstvo spravedlnosti. Je podle něj komplikovaný a bez jasných pravidel. Zavést by se proto měla jednotná výběrová řízení. Každý uchazeč by například musel mít alespoň roční praxi jinde než u soudu, zvládnout vstupní testy, absolvovat tříletou přípravu zakončenou justiční zkouškou a následně rok zasedat v odvolacích senátech jako nehlasující člen.

Robert PELIKÁN, ministr spravedlnosti /ANO/
--------------------
Bude to ta závěrečná kontrola právě od těch zkušených kolegů, zda ten člověk i při té už de facto soudcovské práci se osvědčuje, že je to opravdu někdo, kdo má být tím soudcem na celý život.

Kateřina JIROVSKÁ, redaktorka
--------------------
Upravit by se podle ministerstva měly i podmínky pro zájemce odjinud. Třeba advokáti nebo státní zástupci by se mohli o soudcovské křeslo ucházet nejdříve ve 40 letech. Advokátní komora plán oceňuje, naopak podle části opozice to může kvalitní uchazeče odradit.

Marek BENDA, člen sněmovního ústavně-právního výboru /ODS/
--------------------
Tam prostě budou přicházet jenom lidi, který neuspěli v tý advokacii, ne ty, který pochopili třeba, že se jim to nelíbí, že nemají chuť hájit někoho, s kým nesouhlasej.

Kateřina JIROVSKÁ, redaktorka
--------------------
Navržené změny obsahuje takzvaná Bílá kniha. Hotová bude ale až na konci volebního období. Možné budoucí soudce tak zatím dál budou vybírat krajští předsedové. Kateřina Jirovská, Česká televize.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi