Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Hazardní pravidla svobodu internetu neohrozí

11.7.2016, Lidové noviny, str. 5, Petr Šabatka

Na začátku příštího roku začnou platit nová pravidla pro hazardní hry, dopadnou zejména na internetové hraní. Související registr podle některých ohrozí svobodu internetu. Co od novinky čekat?

DISKUSE

Základ nové regulace hazardu představují tři zákony – o hazardních hrách, o dani z hazardních her a souhrnná novela všech dalších dotčených zákonů. Tato legislativa vyšla v polovině června ve Sbírce zákonů a přináší moderní nástroje do boje proti negativním dopadůmhazardu na společnost. Obsahuje dvě zcela zásadní novinky. První z nich spočívá v regulaci hraní na internetu, druhá v otevření českého trhu hazardních her společnostem z členských států Evropské unie a ze zemí Evropského hospodářského prostoru.

Protiprávní pravidla v ČR

Obě novinky představují spojené nádoby. Hazardní hry prostřednictvím internetu, tedy na dálku, totiž v České republice v současnosti nabízejí i zahraniční evropští podnikatelé. Nemají však povolení a podle pravidel jej ani nemohou získat. Nepodléhají tak žádné regulaci a ani zdanění.

Problém spočívá v tom, že současná právní úprava umožňuje získat povolení k provozování hazardních her pouze českým společnostem, což je v rozporu s unijním právem. Česká republika se tak nachází v paradoxní situaci, kdy tyto subjekty nemůže regulovat, protože její vlastní zákony jsou protiprávní.

Rozhodnutí otevřít český hazardní trh podnikatelům ze zemí Evropské unie nebo ze zemí EHS považuji proto za krok správným směrem.

Internetové stránky v češtině

Samotné internetové hraní je nyní nově výslovně upraveno zákonem a v této souvislosti se také zavádí nový pojem internetová hra. Internetová hra bude podléhat stejným pravidlům jako standardní hazardní hry. S ohledem na její specifickou povahu pro ni však budou platit také zvláštní pravidla. Internetové stránky budou muset být dostupné v českém jazyce a servery internetových her budou muset být umístěny na území členského státu Evropské unie nebo na území státu patřícího do EHS. Podmínkou účasti na internetové hře bude registrace hráče.

V případě, že internetové hry budou na území České republiky poskytovány subjektem bez povolení, bude se jednat o takzvané nepovolené internetové hry podléhající zápisu do seznamu nepovolených internetových her. Tento seznam povede ministerstvo financí a o zápisech do něj bude rozhodovat ve správním řízení zahájeném z moci úřední.

Zveřejnění zápisu do seznamu budemít důsledky pro poskytovatele platebních služeb a internetového připojení.

Prvně jmenovaní budou povinni dodržovat zákaz platebních transakcí ve prospěch a k tíži bankovních účtů uvedených na seznamu nepovolených internetových her.

Poskytovatelé internetu pak budou povinni zamezit v přístupu k internetovým stránkám uvedeným na seznamu. Pro poskytovatele uvedených služeb tedy z nové právní úpravy vyplyne povinnost monitorovat seznam nepovolených internetových her a reagovat na změny v něm.

Regulace je namístě

Povinnost poskytovatelů internetu blokovat internetové stránky těch provozovatelů, kteří nebudou mít povolení, vyvolala diskusi, zda jejím zavedením nedojde k nepřiměřenému zásahu do svobody internetu. S tímto názorem nesouhlasím. Hazard je bezesporu oblastí, kde je regulace namístě. Stát musí mít kontrolu nad tím, kdo hazard provozuje a jak ho provozuje.

Jedním ze základních nástrojů této kontroly je právě povolovací řízení, jehož předmětem je posouzení souladu provozovatele a jeho záměru s platnou regulací. Pokud takové povolení není vydáno, nemůže dojít ani k provozování stránek nabízejících internetové hry. O zásahu do svobody internetu tedy nemůže být dle mého názoru řeč.

Svoboda internetu – jakkoliv tento pojem český právní řád nezná –, stejně tak jako každá jiná svoboda, není bezbřehá a končí tam, kde začíná jiná svoboda nebo jiná se svobodou srovnatelná hodnota.

Touto jinou hodnotou je nezpochybnitelný veřejný zájem na tom, aby bylo provozováno výhradně licencované hraní. Jakékoliv excesy veřejné moci související se zápisem na seznam nepovolených internetových her navíc budou moci být řešeny buď přímo ve správním řízení o zápisu do seznamu, nebo následně přezkoumány ve správním soudnictví.

***

Regulace je tu namístě. Svoboda internetu končí tam, kde začíná veřejný zájem na provozování jen licencovaného hraní
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi