Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Každá exekuce zlevní alespoň o tisícovku

15.7.2016, Lidové noviny, str. 1, Kristián Léko

Příjmy exekutorů výrazně klesnou. Zatímco teď jim náleží 15 procent z vymožené částky, od příštího roku to bude 10. Klesnout má i minimální odměna, za každé řízení dostanou alespoň dva tisíce korun místo současných tří. Celková cena za exekuci tím klesne o zhruba 15 procent, vedle odměny totiž exekutorovi náleží i náhrada nákladů minimálně ve výši zákonného paušálu 3500 korun.

Vyplývá to z novely exekučního tarifu, vyhlášky upravující příjmy exekutorů, kterou ministerstvo spravedlnosti včera poslalo do připomínek. „Cílem je zlevnění exekučního řízení. Dlužníci se dříve dostanou k umořování dluhu,“ uvedl ministr Robert Pelikán (ANO). Věřitelé byměli své peníze vidět dříve. Změna se má týkat jen pohledávek do 50 000 korun. „Těch je více než 80 procent, snížení o třetinu je proto dramatické. Může dojít ke zpomalení vymáhání a krachům exekutorských úřadů,“ varuje Pavla Fučíková, prezidentka Exekutorské komory ČR.

Exekutoři se záměry ministerstva ostře nesouhlasí už od jara. Pelikán se pro snížení odměn exekutorů rozhodl poté, co si od finanční správy vyžádal informace o daňových přiznáních českých exekutorů. A dle nich si průměrný příslušník této profese měsíčně vydělá 348 tisíc korun před zdaněním. „Opravdu nevím, proč by exekutoři měli vydělávat statisíce,“ řekl k tomu Pelikán s tím, že je to výrazně více, než kolik mají advokáti, soudci, notáři a státní zástupci.

Šermování analýzami

Jeho záměr podpořila i analýza vypracovaná Antonínem Stanislavem, který je úředníkem resortu spravedlnosti. „Nelze dospět k závěru, že by ekonomická situace exekutorských úřadů byla napjatá, natož kritická. Naopak již za současného stavu existuje dostatečný prostor pro snížení nákladů exekuce,“ stojí v ní.
Exekutorská komora však tuto analýzu považuje za účelovou a její závěry na včerejší tiskové konferenci odmítla s tím, že nemá nic společného s realitou českých exekutorských úřadů. „Prokazuje se tak bohužel naše domněnka, že pan ministr se zkrátka rozhodl tarif snížit za každou cenu a realitu si přizpůsobuje tak, aby mu to vyšlo,“ řekla prezidentka exekutorské komory Pavla Fučíková s odkazem na stanovisko konzultantské společnosti Grant Thornton.

Podle tohoto dokumentu, který si komora nechala zpracovat, ministerská analýza zkresluje hospodaření exekutorských úřadů. Třeba tím, že zaměňuje výnosy s hospodářským výsledkem. Do výpočtů také nezahrnula ztrátové úřady, nadhodnotila příjmy a naopak opomenula podstatnou část nákladů.

Fučíková varuje, že snížení příjmů může exekutorům způsobit vážné ekonomické problémy. „Už teď má řada kolegů finanční potíže a zvažuje propouštění či přímo uzavření úřadů,“ varuje. A dodává, že za poslední rok a půl oznámilo rezignaci 11 exekutorů, prý i kvůli obavám o budoucnost profese.
„Snížení odměn exekutorů sice může působit líbivě – především s ohledem na mnoho dlužníků mezi voliči –, ale bude mít závažné negativní následky,“ říká Fučíková. Exekutoři se změn obávají a již čtrnáct stovek jich podepsalo petici adresovanou premiéru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). Podle kladenského exekutora Petra Kučery, který petici spoluorganizuje, už byla založena rovněž odborová organizace pracovníků exekutorských úřadů. Údajně se zvažuje i stávka.

Ministr spravedlnosti však obavy exekutorů a jejich zaměstnanců odmítá. „Snížení odměn exekutorů o jednu třetinu je z naší strany v podstatě takovou opatrností. Jsme přesvědčeni, že by český exekuční systém zvládl i podstatně větší snížení,“ říká Pelikán.

To by mohlo nastat po přijetí novely zákona upravujícího exekuční řízení, která má vyřešit akutní problém s mnohočetnými exekucemi. Těch v poslední době raketově přibylo. Téměř 400 tisíc lidí má na krku více než tři exekuce. „V těchto případech je šance na vymožení alespoň nějakých peněz úplně minimální, povede se to v pouhých třech procentech případů,“ nahlíží do statistik svého úřadu liberecký exekutor Petr Polanský. Novela exekučního řádu má podle ministra Pelikána zavést soudní poplatek za zahájení exekuce a dále povinné zálohy na náklady exekuce, které by museli platit věřitelé. Ty by to mělo odradit od posílání zjevně bezvýsledných pohledávek do exekuce. Resort předpokládá, že předlohu stihne poslat do meziresortního připomínkového řízení ještě během prázdnin.

***

Z čeho se skládá ohodnocení exekutora

1. Odměna
do tří milionů Kč: 15%z vymožené částky
z přebývající částky do 40 milionů Kč: 10%
z přebývající částky do 50 milionů Kč: 5%
z přebývající částky do 250 milionů Kč: 1%

* Od 1. ledna 2017 přibude nové pásmo. U pohledávek do 50 000 Kč, kterých je drtivá většina, bude exekutorovi náležet jen 10% z vymožené částky.
* Odměna exekutora činí vždy alespoň 3000 Kč.
* Od 1. 1. 2017 bude tato minimální odměna snížena o třetinu na 2000 Kč. Zhruba v 80 % případů exekutor inkasuje pouze ji.

2. Paušál
* Exekutorovi náleží náhrada hotových výdajů v částce 3500 Kč.
* Pokud jsou náklady vyšší (například kvůli provedení dražby nebo jiných nákladných úkonů), nahrazují se i tyto náklady.

3. DPH 21 %
Minimálně tedy exekutor za provedení každé exekuce dostane 3000 Kč odměnu + 3500 Kč paušál + DPH, celkem necelých 8000 Kč. Od 1. 1. 2017 bude odměna nižší o 1000 Kč.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi