Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Stát chce chudým lidem platit právníky

11.8.2016, Mladá fronta DNES, str. 1, Artur Janoušek

Ministerstvo spravedlnosti chystá zákon, který dá nemajetným nárok na 120 minut právních služeb ročně.

Bude to vypadat jako dříve u lékaře. Nemajetný člověk vstoupí do kanceláře advokáta, uhradí regulační poplatek 100 korun a dostane se mu půl hodiny právních rad, za které pošle stát právníkovi dalších 150 korun.

Ročně budou mít chudí lidé nárok na čtyři konzultace. Ministerstvo spravedlnosti chce novým zákonem zabránit tomu, aby se propadali do ještě větší bídy a beznaděje jen proto, že neznají svá práva.

Už nyní bezplatná právní pomoc pro chudé existuje. Systém má však k dokonalosti daleko. „Základní bolestí je omezená kapacita, kdy na právní pomoc uchazeč často čeká i více než dva měsíce. Druhou je zneužívání této kapacity ze strany věčných stěžovatelů, kteří zatěžují systém bezplatných konzultací na úkor jiných oprávněných osob,“ říká místopředseda České advokátní komory pro legislativu Robert Němec.

Konzultace nyní proplácí advokátní komora ze svého rozpočtu, tedy z vlastních příspěvků advokátů.

Ministerstvo spravedlnosti připravuje návrh zákona, který dá právní pomoci chudým řád. „Chceme zlepšit situaci lidí, kteří potřebují pomoc, a odstranit nedostatky současné úpravy,“ uvedla mluvčí resortu Tereza Schejbalová.

Kolik chudých lidí by nově navrhovanou bezplatnou právní pomoc mohlo získat, je těžké určit. Zatím totiž není jasné, jak přesně se bude chudoba prokazovat.

„Pokud by to bylo podle současného modelu, pak vyplní formulář, předloží prohlášení, že nemá majetek, doloží, jaký bere důchod, dávky v hmotné nouzi, případně zda mu stát dorovnává životní minimum,“ vysvětluje Petra Vráblíková z advokátní komory. Podle svých zkušeností odhaduje, že by mohlo jít zhruba o půl milionu lidí, kteří žijí pod hranicí životního minima.

Formuláře budou k mání na webu komory, jejích regionálních pobočkách, na městských úřadech a soudech. Žadatel o bezplatnou právní pomoc popíše do tiskopisu svůj problém a komora vybere advokáta podle specializace, místa bydliště, vytíženosti. Přidělování bude podobné jako u advokátů ex offo v trestních kauzách. Vybraný advokát si s klientem domluví schůzku. Podle odhadů advokátní komory by ročně mohlo být chudým lidem poskytnuto kolem deseti tisíc konzultací. Což by při paušálu 150 korun za každou půlhodinu znamenalo, že stát zaplatí 1,5 milionu. A v případě vyčerpání maximální doby 120 minut by šlo o šest milionů. Úplně zdarma to ale pro „potřebné“ nebude. Za každou konzultaci by zaplatili stokorunový regulační poplatek, aby se předešlo tomu, že pomoc budou zneužívat ti, kteří ji nutně nepotřebují. Za státní peníze proti státu Chudí však mohou získat i další pomoc. Advokát je může bezplatně zastupovat také přímo při správních řízeních. „Třeba když si dotyčný bude stěžovat, že mu snížili invalidní důchod, že ho úřad práce vyškrtl z evidence, nepřiznal dávky nebo kvůli přestupku, neposkytnutí léčby, nepřiznání kompenzačních pomůcek,“ líčí Vráblíková. Žadatel bude muset doložit, že nevydělává víc než trojnásobek životního minima. Pokud by o příjmech lhal, musel by zaplatit advokátovi částku podle tarifu, a to je mnohem víc, než kolik za něj zaplatí stát. Bezplatné zastoupení chudí získají také před Ústavním soudem, pokud se na něj obrátí se stížností. Ceník už je daný, stát zaplatí advokátům za zastupování ve správních řízeních za jeden úkon 1 300 korun plus režijní paušál 300 korun. Za úkon při ústavní stížnosti je to 2 480 korun a stejný režijní paušál. Právníci se budou na seznam hlásit dobrovolně, advokátní komora, v níž je 12 500 lidí, předpokládá, že zájem bude dostatečný. „Vždyť už dnes poskytují právní pomoc zdarma,“ říká mluvčí advokátní komory Iva Chaloupková. „Jsme poslední zemí v Evropské unii, která takový zákon dosud nemá,“ dodává. V minulosti se podobný zákon řešil už několikrát. „Všechny snahy ale ztroskotaly na ministru financí,“ řekla Chaloupková. Tentokrát se návrh zákona ministerstvu financí vyhne, odměna advokátovi půjde z rozpočtu rezortu spravedlnosti. Zatím se však jedná jen o záměr, který 25. srpna projedná Legislativní rada vlády a později i celý kabinet.

***
30 minut právních konzultací zaplatí stát až čtyřikrát ročně za lidi s nízkým příjmem.

100 korun jako regulační poplatek uhradí žadatel za každou návštěvu právníka.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi