Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Reorganizace, nebo dynamit

22.8.2016, Lidové noviny, str. 5, Kristián Léko

Hned dva velcí zaměstnavatelé na Ostravsku se dostali do úpadku. Už v květnu těžařský gigant OKD a minulý týden jej napodobila strojírenská společnost Vítkovice Power Engineering. Obě firmy požádaly soud o povolení reorganizace. To je v českém právu stále dost nový institut, objevil se na základě americké inspirace až v roce 2008 s novým insolvenčním zákonem. Na první pohled je to geniální myšlenka – zatímco konkurz má za cíl firmu zlikvidovat a uspokojit věřitele zpeněžením toho mála, co jí zbylo, záměrem reorganizace je firmu ozdravit. Je to ale velmi složitý proces, do něhož kromě insolvenčního správce a soudu hlasitě mluví i věřitelé.

Českých firem, jež by úspěšně prošly reorganizací, je jenom hrstka. Jednou z nich je Kordárna Plus, textilka z Velké nad Veličkou na Hodonínsku. Její reorganizaci řídil insolvenční správce Lee Louda, který letos dostal za úkol postavit na nohy OKD. Reorganizace této textilky byla později vyhlášena nejlepší restrukturalizací velkého podniku v Evropě. „Firma po celou dobu insolvence fungovala, vyráběla a nakonec byla úspěšně prodána novému vlastníkovi. Je to pozitivní příklad, který ukazuje, že je možné i tak náročným procesem úspěšně projít,“ říkal před časem v rozhovoru pro LN advokát David Plch z White& Case, který se na reorganizaci podílel.

Na druhou stranu napočítáme i několik reorganizací, jež skončily rozprodejem firmy v konkurzu: Developerský obr ECM, který budoval mrakodrapy v Praze na Pankráci. Holding Less, svého času největší česká lesnickodřevařská skupina. A v neposlední řadě OP Prostějov. Po rozprodání ochranných známek byl již nepotřebný areál textilky nejprve rozebrán na recyklovatelné kovy a zbytek byl odstřelen pomocí 1193 kilogramů dynamitu. Ze slavné firmy zbyl jen prach.

V insolvenci nezáleží na velikosti, padnout v ní může každý. A když nepomůže reorganizace, dostává se ke slovu TNT.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi