Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Spor o koncipienty. Advokáti jich nemají mít příliš a získají je později

4.10.2016, Hospodářské noviny, str. 3, Adéla Skoupá

Po čtyřech letech se vrací snaha zpřísnit praxi mladých advokátů a koncipientů proudících do advokacie. Když se v roce 2012 zástupci advokátů snažili prodloužit délku praxe koncipienta ze tří na pět let, jako je tomu třeba na Slovensku, setkali se s protesty koncipientů i některých advokátů a návrh nakonec neprošel. Nyní do sněmovny míří novela zákona o advokacii s novinkami, jež některé opět rozzlobily.

Jednak zakazuje začínajícím advokátům, kteří se profesi věnují méně než tři roky, školit koncipienty – ti jsou často v kancelářích cennými pomocníky. A určuje také mimo jiné, že na jednoho advokáta „školitele“ připadnou nanejvýš tři koncipienti. Doposud taková „kvóta na hlavu“ neexistovala.

„Je jasné, že návrh zákona míří především proti samotným koncipientům, kteří tak budou mít obtížnější pozici při vyjednávání místa, a také proti začínajícím advokátům, kteří se na trhu etablují a jsou schopni pracovat pro své klienty za výhodnějších podmínek a podstatně pružněji,“ říká Martin Nedvěd, předseda Sdružení advokátních koncipientů, které se proti novinkám ozvalo, protože v nich vidí snahu o omezení konkurence.

S návrhem, který už schválila vláda, přišli čtyři poslanci – právníci – napříč politickým spektrem. „Sami koncipienti by měli být rádi, protože je to něco, co by mělo pomoct zkvalitnit jejich praxi. Nemyslím si, že někomu chceme zabraňovat ve vstupu na advokátní trh,“ vysvětluje jeden z předkladatelů Jan Chvojka (ČSSD) s tím, že se tím snaží zabránit případům, kdy advokáti masově zaměstnávají koncipienty, jimž se nestíhají věnovat. A uchazeči o advokátskou profesi při své praxi strádají. Stejně tak i v případě, že je školí začínající advokáti. „Nejprve by si měl sám osahat praxi a pak školit ostatní,“ míní Chvojka.

Podle dalšího z předkladatelů, poslance Marka Bendy (ODS), který je také sám koncipientem, s návrhem na změny přišla sama Česká advokátní komora a poslanci jej pak poupravili. Komora ale tvrdí, že jde o poslaneckou iniciativu, s níž se ale ztotožňuje. „Nepřejeme si nic víc, nic míň než mít kvalitně vzdělané a eticky a morálně odpovědné mladé advokáty, u nichž nebudou obavy, že klientům budou poskytovat vadné právní rady,“ vysvětluje mluvčí komory Iva Chaloupková.

Proti chystaným změnám nic nenamítá ani ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). „Více koncipientů najednou než navrhované tři podle mne vychovávat nelze,“ uvádí Pelikán s tím, že zaměstnávat koncipienty až po třech letech advokátní praxe považuje za správné. „V žádném řemesle se z učně nestává rovnou mistr,“ zastává se návrhu ministr.

Koncipienti a mladí advokáti se ale zlobí, že návrh není dostatečně vysvětlený – chybí data dokládající, že koncipienti z velkých advokátních kanceláří nebo od mladých školitelů u advokátních zkoušek častěji pohoří než ti přicházející od samostatných, zavedených advokátů. „Vznesli jsme na Českou advokátní komoru oficiální dotaz, aby nám statistiku úspěšnosti sdělili. Odpověděli, že těmito informacemi vůbec nedisponují a nezpracovávají je. Za vytvoření těchto podkladů dokonce chtěli 79 800 korun,“ rozčiluje se Nedvěd.

Komora oponuje, že má data o tom, že mladí advokáti často dělají chyby, které pak pojišťovny stojí peníze. A že se zkušební komisaři setkávají s koncipienty, kteří si stěžují na nedostatek péče od školitelů.

Proti novým pravidlům se staví i někteří advokáti, podle nichž to „konzervuje“ současný advokátní rybník. „Přijde mi, že mladá vlna advokátů, která nastupuje, advokacii leckdy kultivuje víc než advokáti, kteří to dělají desítky let,“ uvádí advokát a senátor Václav Láska (zelení). „Jestli se koncipient dobře vychovává a dostává se mu dobrého vzdělání od advokáta, nezáleží na tom, jak dlouhou má advokát praxi, záleží na tom, jaký ten advokát je člověk,“ dodává.

Pražská advokátka Ivana Sládková naopak to, že čerstvý advokát nemůže mít koncipienta, schvaluje, ale pro změnu se jí nelíbí omezení jejich počtu nejvýše na tři. „Začínající advokát má co dělat sám se sebou, nejsem si jista, že by byl schopen dobře managovat další,“ míní advokátka. U zkušenějšího advokáta je už ale podle ní hranice maximálně tří koncipientů zbytečná. „Každý z nich může být specializován na něco. A když je ten advokát dokáže uživit, je to jen doklad jeho kvality,“ podotýká Ivana Sládková.

***

Chceme jen kvalitně vzdělané a eticky a morálně odpovědné mladé advokáty, u nichž nebudou obavy, že budou poskytovat vadné právní rady. Iva Chaloupková mluvčí České advokátní komory
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi