Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Pomník 17. listopadu vystěhují na ulici...

5.10.2016, Blesk, str. 5, Jan Klepárník

Revoluční změna!

PRAHA - Průchod Kaňkova paláce na Národní třídě, kam každý rok chodí uctít památku 17. listopadu tisíce lidí, bude zastavěn. Svíček a věnců tady bylo vždy tolik, že způsobovaly i požáry. Pomník se posune před budovu.

Lidí, kteří přichází na Národní třídu do průchodu Kaňkova paláce uctít zapálenou svíčkou 17. listopad 1989, nebo úmrtí prezidenta Václava Havla (†75) je rok od roku více. „Roste ale i jejich nekázeň. Přibývá hořících pokácených svíček, zapálených květin. Stěží je tento stav nadále udržitelný,“ vysvětluje Blesku mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupková. Tato instituce je majitelem budovy. Několikrát už na místo museli vyjet i hasiči, protože vznikl požár, který ohrožoval celou budovu. Česká advokátní komora se proto raději rozhodla průchod zastavět.

„Pomník připomínající události 17. listopadu 1989 navrhli památkáři citlivě a důstojně umístit na průčelí Kaňkova paláce,“ dodává Iva Chaloupková.

Fotky z roku 1989 Na místě bývalého průchodu bude vytvořen i výstavní prostor, ve kterém budou k vidění fotky z období sametové revoluce. Plánuje se zde pořádání výstavy.

16. listopadu bude nový pomník slavnostně odhalen.

Dříve bez průchodu

Průchod k budově původně nepatřil. Byl vytvořen až v roce 1953. Důvodem bylo zúžení chodníku před tramvajovými kolejemi.


 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi