Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Nový plán: očistec“ zbaví dluhu

14.10.2016, Lidové noviny, str. 1, Kristián Léko

Ministr chce změnit podmínky osobního bankrotu
 
PRAHA Statisíce lidí mají na krku čtyři a více exekucí. Velká část z nich uvázla v dluhové pasti. „V současné době pro tyto lidi neexistuje efektivní řešení, na oddlužení totiž obvykle nedosáhnou,“ říká Vladimír Plášil, viceprezident Exekutorské komory ČR. Během pěti let by totiž museli zaplatit alespoň třicet procent svých závazků.
 
Nyní jimchce dát ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) novou šanci. Proces oddlužení by podle jeho plánů mohl podstoupit každý, bez ohledu na výši závazků. „Rozhodně tím ale nechceme říct, že lidé nemají platit dluhy. Oddlužení bude krušná doba pro každého, kdo do něj vstoupí,“ zdůrazňuje.
 
Dlužník by podle návrhu ministerské novely přišel o veškerý majetek, s výjimkou běžného vybavení domácnosti. Výtěžek z prodeje by si rozdělili věřitelé.
 
Následně by dlužník musel několik let vydělávat maximum, co dokáže. Zůstalo by mu jen několik tisícikorun na živobytí. Délka oddlužení by závisela na tom, jakou část pohledávek zaplatí. Pokud polovinu, trvala by tři roky. Když splatí 30 procent, šlo by o pět let.
A v případě, že se mu nepodaří uhradit ani tolik, dluhů by se zbavil za sedm let. „Bude-li se dlužník skutečně chovat tak, aby splatil co nejvíce ze svých dluhů, má po sedmi letech šanci se z dluhové pasti dostat,“ říká Pelikán.
 
Na chování dlužníků v tomto „očistci“ dohlédnou insolvenční správci.
 
Splatí-li tedy člověk i jen jediné procento z pohledávek, pokud pro to v posledních sedmi letech udělal naprosté maximum, bude od nich soudem očištěn.
 
Věřitelé by tím neměli být biti. Lidé v dluhové pasti totiž dnes pracují načerno, oficiálně žádný majetek nemají a zpravidla ze svých dluhů nesplatí téměř nic. „Má-li někdo na krku přes tři exekuce, aspoň něco se povede vymoci pouze v jednotkách procent případů,“ konstatuje liberecký exekutor Petr Polanský.
 
„Návrh pana ministra by mohl omezit šedou ekonomiku,“ věří Michal Žižlavský, advokát a insolvenční správce.
 
Podle Pelikána se osobní bankroty za téměř deset let v Česku zabydlely. Ročně na sebe lidé podají přibližně 25 tisíc návrhů na oddlužení. „Dlouhodobý trend ukazuje na jejich pozvolný pokles. Během posledních dvanácti měsíců jsme zaznamenali o čtyři procenta méně osobních bankrotů než v předešlém období,“ konstatuje Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF.
 
Ministr Pelikán teď hodlá na oddlužení „nalákat“ lidi, kteří na něj dosud nedosáhli. Advokát Michal Žižlavský to považuje za dobrý krok, varuje ale před některými možnými úskalími. „Ďábel se skrývá v detailu. Nebude-li návrh obsahovat dostatečné pojistky, rozšíří se prostor pro morální hazard a nezodpovědný přístup dlužníků k placení dluhů,“ říká.
Novela ale chce zneužívání nových pravidel zabránit dvěma nástroji. Za prvé, oddlužení soud nepovolí člověku, který sledoval nepoctivý záměr. Například pokud si půjčoval peníze, i když už dopředu věděl, že je nebude mít šanci splatit.
 
A za druhé, lidé budou moci do oddlužení vstoupit pouze tehdy, pokud tímto procesem neprošli v předchozích sedmi letech. „Každý má právo jen na jednu chybu,“ konstatuje ministr.
 
Jeden dlužník, jeden exekutor
 
Resort spravedlnosti souběžně se změnami v oddlužení prezentoval také rozsáhlou novelu exekučního řádu. „Měla by zcela změnit logiku vymáhání pohledávek v Česku,“ plánuje Robert Pelikán.
 
Zaměřil se především na dnešní stav, kdy od jednoho dlužníka vymáhá peníze několik exekutorů, kteří musí dělat stejné úkony. Typicky kontrolují, zda dlužníkovi někde nepřibyl majetek, který by se dal zabavit. „Navrhujeme zavést princip jeden dlužník, jeden exekutor,“ říká ministr. Toto opatření by mělo snížit náklady. O dlužníka se bude „starat“ exekutor, který od něj už nějaké pohledávky vymáhá. A pokud jich je více, bude to ten, který sídlí nejblíže. Tato novinka se ale dotkne jen nově nařízených exekucí, stávající „balík“ téměř pěti milionů řízení se přerozdělovat nebude.
 
Novela zákona také počítá s odbřemeněním exekutorů od „jalových“ exekucí, kde se za poslední dva roky nepovedlo vymoci žádné peníze ani zajistit žádný majetek. V těchto případech bude exekutor muset takové řízení ze zákona zastavit. To dnes dělají jen výjimečně. Poslední novinkou by mělo být zavedení povinné zálohy, kterou by musel věřitel složit exekutorovi před začátkem vymáhání. Má sloužit k pokrytí nákladů exekuce v případě, že se ukáže, že dlužník nemá majetek. „Cílem je ekonomicky motivovat věřitele, aby si ověřil, zda je nějaká naděje, že se nějaké peníze z dlužníka dostanou,“ popisuje Pelikán.
 
Drobné exekuce zlevní
 
Jeho ambiciózní plány ale naráží na blížící se konec volebního období. „Když se podíváte na délku legislativního procesu, znamená to, že co do léta neopustí ministerstvo, nemá šanci legislativní proces dokončit,“ řekl LN ministr už v březnu. I nyní připouští, že změny možná nestihne prosadit. Bude totiž záležet na tom, jak se k nim postaví vláda a zejména poslanci. Už od ledna příštího roku proto chce novelizovat alespoň vyhlášku, jež stanovuje odměny exekutorů. Jejich původně avizované drastické snížení nakonec nenastane. Zlevní vymáhání pohledávek pod 10 tisíc korun, a to o tisíc korun. „Toto snížení, i když mírnější, na nás tvrdě dopadne,“ komentovala finální podobu novely Pavla Fučíková, prezidentka Exekutorské komory
 
Novela insolvenčního zákona má pomoci více lidem dostat se z dluhové spirály.
 
25 tisíc návrhů na osobní bankrot je podáno ročně 200tisíc lidí je podle odhadů ve stavu, kdy nejsou schopni splácet své závazky a za dnešních podmínek na oddlužení nedosáhnou 377 tisíc lidí má čtyři a více exekucí 120tisíc lidí má deset a více exekucí 4,2 milionu exekucí má přes 700 tisíc lidí – to je průměrně šest exekucí na jednoho člověka s exekucí Zdroj: data Exekutorské komory ČR
 
Nově se zavedou tři kategorie oddlužení
 
1 Při splacení 50 % dluhů proces skončí za 3 roky.
 
2 Při splacení 30 % dluhů proces skončí za 5 let (to je dnes jediná možnost).
 
3 Proces skončí za 7 let, bez ohledu na procento splacených dluhů. Bude stačit, pokud se člověk bude intenzivně celou dobu snažit své dluhy splácet pod dohledem insolvenčního správce.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi