Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Šedesátiletý Bulletin aneb Právní život 3

24.10.2016, epravo.cz, Jan Januš

Bulletin advokacie vychází už šedesát let. Vlastně minimálně šedesát let. První dva ročníky se totiž nedochovaly a z celé řady náznaků to vypadá, že ani nebyly stavovským časopisem advokacie v pravém slova smyslu. A tak připadá plnohodnotné výročí až na letošní rok, kdy jej také Česká advokátní komora minulý týden v dominikánském klášteře sv. Jiljí vkusně oslavila.

Zhodnocení významných milníků časopisu, který zvláště v posledních letech potvrdil svou hrdou prestiž a renomé, měl na starosti hlavně advokát Petr Toman, předseda jeho redakční rady. Připomněl tak, že první dochované číslo časopisu pochází z roku 1956. Tehdy šlo ale ještě o časopis nazvaný Zprávy advokacie. Název Bulletin advokacie se zrodil až později, konkrétně v roce 1971. Letos tak slavíme i další výročí, stavovský časopis drží svůj název už 45 let. Jistě, v porovnání s nejstarším českým právnickým titulem Právník, jehož první číslo vyšlo už v roce 1861, to nic není. Ale je už to bezpochyby doba, kdy se dá hovořit o jasné a časem prověřené tradici.

Při vzpomínkách na staré časy a myšlenkovém listování v zaprášených ročnících právnických tiskovin, vyšla najevo celkem překvapivá informace. Jak totiž připomněl emeritní předseda České advokátní komory a rovněž emeritní ústavní soudce Stanislav Balík, řady několika titulů buď už nemáme k dispozici kompletní, nebo je možné, že brzy kompletní nebudou. Méně zasvěcený zájemce o staré právnické časopisy by se tomu nedivil, pokud by měly pocházet třeba ze 17. století. Týká-li se však tento problém také časopisů z 20. století, je to varovné zjištění. Hodí se tak – a jistě nejen na tomto místě - podpořit výzvu doktora Balíka na digitalizaci těchto tisků.

V onom podvečeru v refektáři dominikánského kláštera však nešlo jen o Bulletin, ale rovněž o advokacii jako takovou a o psaní o ní. Na akci tak předseda komory Martin Vychopeň a ústavní soudce David Uhlíř, který by, kdyby nedošlo k onomu profesnímu stěhování do Brna, mohl být jeho nástupcem, pokřtili knihu Nestoři české advokacie. Tedy osmnáct rozhovorů s významnými advokáty, kterým je už více než 80 let a advokacii vykonávali už před rokem 1989, a tak ledacos pamatují. Rozhovory s nimi vedli právě Petr Toman a Ondřej Šebesta.

Martin Vychopeň přinesl jako kmotr knihy netradiční a nápaditý dárek. Komora se totiž usnesla na tom, že advokátům starším osmdesáti let odpustí na jejich žádost členské poplatky. A těm nad sedmdesát let je alespoň významně sníží. Glosátor k této informaci nemusí ani nic moc vymýšlet, protože nová pravidla glosoval pan předseda sám. Nebudou se totiž týkat multimilionářů.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi