Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Advokáti by měli pomáhat druhým, třeba i zadarmo

2.11.2016, Hospodářské noviny, str. 17, Jaroslav Kramer

ČESKÝCH ADVOKÁTŮ VĚNUJÍCÍCH SE PRO BONO POMOCI PŘIBÝVÁ. INSPIRACI, JAK JEJICH ZAPOJENÍ ROZŠÍŘIT, NABÍZÍ TŘEBA RAKOUSKO.
Advokát ERWIN HANSLIK tvrdí, že se mladí právníci musí kromě uzavírání transakcí věnovat i pomoci druhým. Jinak ztratí kontakt s realitou.

Pro advokátní kanceláře jsou témata bezplatné právní pomoci a společenské odpovědnosti čím dál tím důležitější. Zejména pro ty mezinárodní je dnes už téměř nemožné, aby se jim nevěnovaly. Filantropie jim pak může naopak pomoci v propagaci. Advokát Erwin Hanslik, pražský a brněnský partner mezinárodní kanceláře TaylorWessing na takovém spojení negativa nevidí. Hlavní podle něj je, že se dostane pomoci potřebným.

* Proč je pro vás téma společenské odpovědnosti důležité?

 Je nutné pomáhat lidem, kterým se nedaří tolik jako nám. Pocházím z konzervativní rodiny, z Vídně. Byl jsem v katolické škole a vždy jsme chtěli jako rodina pomoci jiným lidem.

* A není to v advokátní praxi těžké?

 Víte, ve své praxi se věnujeme transakcím v řádech milionů eur. Když děláte v takovém oboru, hrozí zejména u mladých lidí nebezpečí, že ztratí spojení s realitou. To se vyvažuje pro bono aktivitami.

* A nehrozí, že se toto téma stane pro řadu advokátních kanceláří spíše marketingovým nástrojem?

 To se samozřejmě stát může. Je ale důležité nejenom něco dobrého udělat, ale také o tom mluvit. Proč by kancelář, která dělá něco pozitivního, nemohla svou pomoc využít k propagaci? Je to fér a je to win-win situace. Podívejte se na Spojené státy. Dnes už si tamní největší kanceláře nemohou dovolit udělat nic, co se neslučuje se společenskou odpovědností. A to proto, že by neměly šanci získat nejtalentovanější lidi na trhu.

* Jeden z hlavních projektů vaší kanceláře se jmenuje Pragulic, stará se o bezdomovce…

 Hlavní otázky bezdomovců jsou, kde mohou přenocovat a kde najdou jídlo. Když mají naši mladí kolegové možnost spolupracovat s takovými lidmi, uvědomí si, že tu jsou osoby s reálnými problémy. Že nejde jen o transakce. Je důležité, aby se takovým věcem věnovali. Navíc vidí rychle výsledek.

* Jako kancelář jste také zapojeni do projektu Pro bono aliance a dostáváte případy od neziskových organizací.

 Dostali jsme zajímavý případ, kdy se mladý člověk hádal se svým otcem kvůli výživnému. Syn byl sice dlouho neúspěšný ve škole, teď se mu ale daří a je jedním z nejlepších ve třídě. Věříme, že má budoucnost, ale jeho vlastní tatínek si myslí opak. Musíme ho proto bránit proti vlastní rodině. To mi přijde neuvěřitelné…

* Už jste zmínil, že pocházíte z Vídně. Je tamní standard pro bono pomoci jiný?

 Ano, pro bono zapojení je organizované přes advokátní komoru. Každý advokát dostane jednou ročně pro bono případ a musí se mu věnovat. Samozřejmě je možné ho delegovat jinému advokátovi, pokud nemá čas nebo zkušenosti. Ale musí mu ho zaplatit. A to v Česku zatím nefunguje. Proto jsme se rozhodli, že musíme sami něco dělat.

* Byli by vůbec čeští advokáti schopni zapojení v takovém rozsahu, jako je v Rakousku?

 Myslím si, že ano. Proč by čeští advokáti nemohli mít takovou možnost?

* Třeba proto, že tu je jiný trh…

 V Praze jsem 21 let a cítil jsem se tu od začátku jako doma. Naše mentalita je totiž velmi podobná. Jsem přesvědčen, že jsou nám, Vídeňanům, Češi mnohem blíž než Němci. Je to nejenom z historických důvodů. A proto věřím, že by tu podobný pro bono systém fungoval.

* Určitou snahou je aktuální návrh ministra spravedlnosti, aby se do poskytování bezplatné právní pomoci více zapojila Česká advokátní komora.

 Vždyť to koresponduje s tím, proč jsme se vlastně všichni chtěli stát advokáty. Chceme přece pomoci lidem. Když je to naopak a zajímá mě jenom právo jako takové, vybral jsem si špatné povolání. Měl bych být třeba profesorem na univerzitě a psát články.

* Jaký potenciál má podpora start-upů?

 Každý má sen, že přijde nový Microsoft nebo Apple. I my máme v tomto oboru klienty, ale nevidíme to jako pro bono.

* Takže pro ně neděláte zadarmo?

 Zadarmo ne, ale za jiné hodinové sazby. Už jste to ale řekl, je to velmi zajímavý trh a všichni doufají, že se z takových projektů zrodí hvězda.

* Každá větší kancelář se dnes zaštiťuje řadou hodnot, na kterých staví svůj mediální obraz. Nemění se ale samotná podstata profese s tím, jak se postupně proměňuje trh právních služeb?

 Mění se všechno, ostatně to ukázala konference Innovative Legal Services Forum, kterou Economia pořádala v květnu. Hodnoty, na kterých naše profese stojí, se ale nesmí změnit.

***

 Start-upy jsou velmi zajímavý trh. Každý má sen, že přijde nový Microsoft nebo Apple. Neděláme pro ně ale zadarmo, nevidíme to jako pro bono.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi