Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

KDYBY TISÍC PROSEBNÍKŮ

2.11.2016, Hospodářské noviny, str. 17, Tomáš Němeček

Kolik lidí u nás nedostane právní pomoc, avšak my se o tom nikdy nedozvíme? Před deseti lety říkala mluvčí České advokátní komory, že žádosti o bezplatné ustanovení advokáta v civilním řízení narostly „do obrovských rozměrů“ – proto vydal tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec vyhlášku č. 275/2006 Sb., která umožnila prosívání žadatelů díky zjišťování majetkových poměrů. Obrovskými rozměry mínila mluvčí šest až sedm tisíc žádostí ročně; z nich komora vyhověla zhruba polovině.

 Nebo se můžeme zkusit podívat na nejznámější projekty pro neziskovou právní pomoc: Pro bono aliance (podle poslední zveřejněné výroční zprávy za rok 2014) zodpověděla 200 dotazů, Frank Bold jich měl loni 800.

 Naše nejlepší právní klinika – studentská poradna při Právnické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci – řešila v loňském zimním semestru asi 100 případů. Zní to téměř útěšně: je-li řeč o stovkách, maximálně pár tisících potřebných lidí, pak by to nebylo tak horké. Možná že toto tiché přesvědčení je nevyřčeným důvodem, proč se zákon o bezplatné právní pomoci chystá vycházkovým krokem. Rodí se už minimálně dvanáct let od dob ministrů Rychetského a Čermáka, věcný záměr existuje od roku 2009 a není nijak složitý. Stačí vymezit, kdo bude pomoc poskytovat (advokáti, nebo i studentské kliniky a neziskové spolky), v jakém rozsahu (první teze navrhovaly, že základní pomoc nepřekročí osm hodin) a za jakých podmínek (bezplatný poradce musí mít pojištění odpovědnosti, žadatel musí doložit majetkové poměry). To není žádná raketová věda. Pokud by zákonodárci cítili dost silnou poptávku, zákon je do půl roku hotov.

 Když na Slovensku před deseti lety prosadila ministryně Lucia Žitňanská státní Centra právní pomoci, začínala se stovkami, maximálně pár tisíci. Loni se na ně obrátilo 50 497 žadatelů s dotazy. Předběžnou konzultaci před zahájením řízení – tedy základní pomoc – dostalo 3471 lidí, právní pomoc v řízení 5509 lidí. Jakmile se jednou lidé dozvědí o skutečně dostupné možnosti, je to jako otevřít zbrusu novou právní dálnici D1: objeví se víc uživatelů, než jste si předtím uměli představit.

 Slovenské centrum má 12 kanceláří v krajích, a nadto 15 konzultačních pracovišť pro oblasti s vyšší chudobou a nezaměstnaností: místo Iľava, Medzilaborce a Veľký Krtíš si dosaďte Most, Děčín a Bruntál. To jsou lidé, kteří nepojedou na pobočku České advokátní do Prahy ani na právnickou kliniku do Olomouce a kteří netuší, že Frank Bold a Pro bono aliance mají pro ně internetové poradenství.

 Padesát tisíc dotazů a devět tisíc bezplatných právních pomocí na pětimilionovém Slovensku. Vynásobte dvěma. To je skrytá poptávka, o které je řeč.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi