Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Dobročinnost se nosí i mezi právníky

11.11.2016, Právní rádce, str. 3, Jaroslav Kramer

EDITORIAL

Vážení čtenáři, na začátku listopadu jsme vyhlásili výsledky právnického ocenění Pro Bono & CSR 2016. Tedy projektu, který si neklade za cíl konkurovat již zaběhlým právníkům roku, ale naopak ještě více zviditelnit ty, kteří nemyslí jen na vlastní prospěch a pomáhají.
Ocenění získali teplický advokát Alois Dvořák, projekt AdvoCates for Women, právníci Svazu průmyslu a dopravy v sekci zaměstnavatelské a Pro bono centrum. Jejich příběhy jsou inspirativní, a proto jim věnujeme hned úvodní infografiku.

V rámci galavečera, který se v souvislosti s předáváním cen uskutečnil, vystoupila jako host skvělá britská právnička Dana Denis-Smith. Ta před šesti lety založila společnost Obelisk Support, jež je založena na flexibilním outsourcingu právních služeb.

Obelisk Support spojuje úspěšné právníky (a zejména ženy), kteří dříve působili v londýnském City a chtějí se díky flexibilnímu úvazku věnovat rodině. V současnosti se Obelisk Support rozrostl na neuvěřitelných 960 právníků a právniček. Dana a její tým získaly řadu prestižních ocenění, včetně zařazení mezi TOP 50 Employers for Women 2015 časopisu Times. V roce 2012 je například zařadil do žebříčku Innovative Lawyer časopis Finantial Times. Dana je zároveň britskými médii označována za jednu z nejvíce inovativně smýšlejících žen v právním byznysu. Jsem proto rád, že vám můžeme přinést její první český rozhovor.

Co stojí za pozornost

Jako měsíčník často bojujeme s tím, že nemůžeme pokrýt všechny relevantní a aktuální události na trhu právních služeb či v justici. Velmi zajímavé náměty nabídl třeba sněm Soudcovské unie v Mikulově. Její etický soud na něm totiž dostal za úkol stanovit hranice, které by soudce při komunikaci na internetu a sociálních sítích neměl překročit. V minulosti se totiž vyskytlo několik sporných případů, které řešil kárný senát Nejvyššího správního soudu nebo Ústavní soud. Podle Soudcovské unie nelze při uplatňování svobody projevu překročit hranice, kdy je stále zachována důstojnost a důvěryhodnost soudcovské profese.

Na výstupy etického soudu jsem osobně velmi zvědav.

Zajímavé je také nedávné rozhodnutí Ústavního soudu, který dal políček České advokátní komoře v otázce zápisu absolventa zahraniční právnické fakulty do seznamu koncipientů. Nezapsáním právníka z Jagellonské univerzity v Krakově (s osvědčením o uznání vzdělání) bylo totiž podle soudců porušeno jeho právo na svobodnou volbu povolání a přípravu k němu. Takový přístup je rozumný a uvidíme, jak s tím naloží obecné soudy.

Přeji vám užitečně strávený čas s aktuálním vydáním Právního rádce.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi