Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Pamětní deska 17. listopadu se stěhuje z průchodu

15.11.2016, Právo, str. 2, Petr Janiš

Den před výročím 17. listopadu bude na Národní třídě v Praze znovu odhalena deska, umístěná dlouho v průchodu Kaňkovým palácem na rohu s Mikulandskou ulicí. Průchod se rozhodl uzavřít majitel paláce Česká advokátní komora (ČAK).

Její mluvčí Iva Chaloupková to zdůvodnila příliš těsným prostorem v průchodu, v němž se každoročně při výročí shromažďují davy. Podle Chaloupkové se obávají zranění v průchodu a od pokácených svíček prý vznikaly drobné požáry.

„Pomník připomínající události 17. listopadu 1989 navrhli památkáři citlivě a důstojně umístit na průčelí Kaňkova paláce, kde je již upraven a rozšířen i chodník,“ uvedla mluvčí.

V průchodu vznikne podle Chaloupkové galerie. Obnovily se barokní výklady a v nich budou směrem do Národní třídy trvale umístěny velkoformátové fotografie z listopadu 1989. „Pomník bude zajištěn proti vandalům a poškození kamerovým systémem s nepřetržitým napojením na pult centrální ochrany,“ popsala mluvčí.

Souhlas k přemístění desky a uzavření průchodu vydal odbor výstavby Prahy 1 v lednu 2014. Proti přemístění desky a uzavření podloubí protestuje petice. „Tento veřejný a průchozí prostor se stal místem společenské paměti a tím i mimořádného symbolického významu, které jsou ovšem dány zachovalou autentickou nezměněnou podobou, včetně funkce veřejného průchodu z doby listopadových událostí,“ uvedl autor petice Marcel Tomášek.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi