Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Památník na Národní třídě z loubí přesunuli

14.11.2016, prazsky.denik.cz, Matěj Ludvík

Praha - Pražané letos poprvé uctí události 17. listopadu v jiném prostoru na Národní třídě. Místo v podloubí bude památník umístěn na fasádě Kaňkova paláce. Někteří ale proti přesunu protestují, dokonce už vznikla i petice.

"Zapálit svíčku nebo položit květinu přichází každoročně tisíce lidí k památníku 17. listopadu do podloubí Kaňkova paláce na Národní třídě. Specifická atmosféra pietního místa, kde v roce 1989 vyvrcholil střet odpůrců komunistického režimu s policií, je už však nadobro minulostí.
V předvečer státního svátku bude pomník odhalen

V současné době je průchod budovou uzavřen a pamětní deska byla odstraněna. Majitel objektu, kterým je Česká advokátní komora (ČAK), ale slibuje, že se pomník jen přesune a lidé k němu budou moci od čtvrtka opět přijít.
„Bude instalován a slavnostně znovu odhalen 16. listopadu v předvečer státního svátku na průčelí fasády směrem do Národní třídy. Poté už bude veřejnosti znovu volně přístupný," říká mluvčí ČAK Iva Chaloupková.

V podloubí docházelo k tlačenicím

Podle ní se na ČAK v posledních dnech také obraceli organizátoři různých happeningů na Národní třídě a ujišťovali se, že památník bude na čtvrteční Den boje za svobodu a demokracii přístupný. Kolem jeho nového umístění ve výklenku Kaňkova paláce je už zároveň kvůli větší bezpečnosti rozšířený i chodník.

Advokátní komora zdůvodnila přesun tím, že v podloubí docházelo k častým tlačenicím a drobným požárům od hořících svíček, příchozím tak prý hrozilo zranění. Bylo proto nutné vynakládat nemalé peníze na zabezpečení a veškerou údržbu.

Podle odpůrců je přesun skandální

Zdaleka ne všem se ale zrušení původního pamětního místa líbí. Vznikla už dokonce i petice, která žádá vrácení desky zpět. „Připadá nám skandální zprivatizovat jedno z nejdůležitějších míst 20. století pro naši společnost. Něco podobného je v civilizovaných zemích nepředstavitelné," zlobí se historik a pedagog Marcel Tomášek, který za petiční akcí stojí.

Po ukončení sběru podpisů hodlá archy předat přímo advokátní komoře. „Běžný vlastník nemovitosti by si něco podobného nemohl dovolit, Česká advokátní komora si to ale dokázala protlačit," dodává Marcel Tomášek.

V domě vznikne galerie

Rekonstrukci podloubí schválil Národní památkový ústav i magistrátní památkáři, celkový vzhled se má vrátit do původní barokní podoby. Dům byl přitom zprůchodněn teprve v roce 1953, kdy kvůli vedení tramvajových kolejí byl chodník zúžen a chodci neměli kudy procházet. Nyní je ale znovu po více než šedesáti letech z obou stran uzavřený. V části vznikne galerie.

V obnovených barokních výkladcích budovy naopak budou nově umístěny velkoformátové fotografie připomínající události listopadu 1989. Přesunutý pomník bude navíc zajištěn kamerovým systémem proti vandalům.
Čtěte také: Vláda asi vysloví pochyby o úpravě názvu svátku 17. listopadu"

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi