Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Přesun pamětní desky na Národní třídě

16.11.2016, ČT 1, 18:00 Události v regionech - Praha

Bohumil KLEPETKO, moderátor
--------------------
Zítra je 17. listopad. Den boje za svobodu a demokracii, připomínaní na památku událostí roku 89, kterými začal pád komunistického režimu v Československu. Lidi při této příležitosti každoročně navštěvují místo, kde se tehdy 17. listopadu režimní policie střetla se studenty, Národní třídu v Praze. Pamětní deska, u níž se tam zapalují svíčky a pokládají květiny, je ale nově umístěná jinde. Už ne v průchodu , ale na průčelí Kaňkova paláce. Za chvíli se tam podíváme živě. Teď ještě krátce připomínka událostí před 27 lety.

Veronika CHRAŠČOVÁ, redaktorka
--------------------
17. listopad 1989, Národní třída v Praze. Studentské demonstrace, začátek sametové revoluce, a tím i pádu komunismu v Československu.

David ČERNÝ, účastník událostí 17. listopadu 1989
--------------------
Demonstrace těch lidí, to bylo několik tisíc lidí, prošlo tady Národní třídou, pořád s tím úmyslem, že se půjde na Václavské náměstí, že se projde ulicí 28. Října, nahoru na Václavák, ale vlastně tady, to už jsou známé obrázky, stál ten kordon, byly tady obrněné transportéry. V ten moment jsem se cítil, že nějaká euforie z toho všeho přecházela potom vlastně, jak to začalo houstnout, psychologie davu začala pracovat, tak se tam třeba objevil i nějaký strach. Když začal samotný zásah, tak oni hnali ty lidi tady do toho průchodu, který teď bohužel už není průchod, a tady tloukli lidi a tady došlo k těm největším zraněním.

Veronika CHRAŠČOVÁ, redaktorka
--------------------
Právě brutální zásah policie proti studentskému pochodu připomíná od roku 1990 bronzová deska s lidskými dlaněmi v různých gestech. V roce 2009 na pár dní změnila svou podobu, o kterou se postaral výtvarník Roman Týc. A letos pamětní deska mění i své místo. Místo původního pietního místa v podloubí je tu teď galerie s fotografiemi ze 17. listopadu 1989. Pamětní deska se z tohoto místa přestěhovala na průčelí Kaňkova paláce.

Iva CHALOUPKOVÁ, mluvčí České advokátní komory
--------------------
Svíčky často zahořely, vznikaly požáry, a to velké množství lidí, kteří přicházejí v posledních letech i s malými dětmi, to představovalo velké riziko. Po dohodě s památkáři jsme to pietní místo umístili ven. Počítáme s tím, že tam lidé budou přicházet s květinami i svíčkami.

Veronika CHRAŠČOVÁ, redaktorka
--------------------
Galerii mohou lidé navštívit v rámci úředních hodin České advokátní komory. Veronika Chraščová, Česká televize.

Bohumil KLEPETKO, moderátor
--------------------
A to už jsme na pražské Národní třídě živě s Evou Šelepovou. Evo, to odhalení nově umístěné pamětní desky, jak probíhalo, za jakého zájmu lidí?

Eva ŠELEPOVÁ, redaktorka
--------------------
Dobrý podvečer. Tak, my jsme tady zhruba od čtyř hodin. To samotné odhalení pamětní, staré pamětní desky na novém místě proběhlo v pět hodin a musím říct, že se obešlo bez nějakých problémů bezpečnostních. Jak můžete vidět sami, tak památník i teď hlídají, hlídá ostraha. Během té akce hustě pršelo, ale i přesto se tady sešlo několik desítek lidí. Převážně to byli novináři, ale byly tady i známé osobnosti. Například Jiří Dienstbier nebo Robert Pelikán. Potom, co byl ten  památník odhalen, kdy se strhla z něj ta látka, tak se všichni lidé, který se zúčastnili této akce, kvůli hustému dešti přisunuli dovnitř, do té nově vzniknuvší galerie, kde byl původně ten průchod, kde původně ta deska stála. Takže tam do té galerie se přesunuli a konaly se tam nějaké proslovy a lidé tam spolu hovořili. Teď už, jak můžete vidět, je tady lidí mnohem méně, ale i přesto lidé, kteří kolem procházejí, tak se tady zastavují, fotí si ten památník na novém míst. Někteří tady i zapalují svíčky, jak můžete vidět. A první věnec, který se tam objevil, tak ten je od advokátní komory, která právě tuto budovu vlastní a pomalu přibývají další a další svíčky. Akce se tedy obešla, byla teda naprosto v klidu a vzhledem k tomu, že je teprve 16. listopadu, lze předpokládat, že těch svíček a věnců tady bude přibývat hlavně během zítřka.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi