Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Přesun pamětní desky

16.11.2016, ČT 24, 20:00 90' ČT24

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor
--------------------
Pamětní deska připomínající na pražské Národní třídě události z listopadu roku 89 je ode dneška na jiném místě, než byli lidé po více než čtvrt století zvyklí. Majitel domu se totiž rozhodl uzavřít podloubí, ve kterém byla deska vztyčenými do vítězného Véčeka umístěna. Nově je osazena na fasádě Kaňkova paláce.

Iva CHALOUPKOVÁ, mluvčí České advokátní komory
--------------------
A z tohoto prostoru jsme vytvořili veřejnosti běžně přístupnou bez poplatků výstavní galerii. Zde budou trvale umístěny tyto fotografie, které vidíte, jsou to slavné fotografie z období Sametové revoluce od autora Němce. Obdobná tématika fotografií v ještě větších formátech je čelem do ulice.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor
--------------------
Ano. Jenže právě podloubí bylo kritickým místem, kde v roce 1989 tehdejší policie zbila řadu studentů. Přesud desky se tak některým pamětníkům nelíbí a protesty zazněly z řad přihlížejících i při jejím dnešním slavnostním odhalení.

Marcel TOMÁŠEK, autor petice
--------------------
To čištění, který nastolil tady teďka, je prostě enormní ignorancí, vulgaritou, brutálností a necitlivostí.

Jiří DIENSTBIER, odcházející ministr pro lidská práva /ČSSD/
--------------------
Já jsem měl nějaké pochybnosti, ale musím říct, že jak jsem měl možnost dneska vidět tu novou úpravu, mě to přijde jako velmi důstojné a nakonec ten památník je přímo na ulici, kde studenti byli zastaveni.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi