Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Památník na Národní třídě je od letoška jinde

17.11.2016, Prima, 18:55, Zprávy FTV Prima

Karel VOŘÍŠEK, moderátor
--------------------
A jestli, diváci a divačky, dovolíte, teď vyzkoušíme váš postřeh. Možná jste si toho také všimli, Klára určitě, letošní oslavy měly i jedno poprvé, na Národní třídě se lidé nescházeli v podloubí u památníku, ale přímo venku na ulici.

Klára DOLEŽALOVÁ, moderátorka
--------------------
Pamětní deska k listopadu 1989 se přestěhovala na průčelí Kaňkova paláce. Proč, to nám prozradí reportérka Petra Doležalová.

Martin VYCHOPEŇ, předseda České advokátní komory
--------------------
Dosavadní umístění památníku bylo dlouhodobě neudržitelné z bezpečnostních důvodů, docházelo tady k požárům, docházelo tady k ohrožení zdraví lidí.

Petra DOLEŽALOVÁ, redaktorka
--------------------
Podloubí vzniklo až v padesátých letech dvacátého století. Kaňkův dům po revoluci získala Česká advokátní komora. Ta se rozhodla památkově chráněný objekt uvést do původního stavu z doby baroka. Krátce potom, co advokátní komora odhalila staronovou pamětní desku, už začali lidé přinášet na místo květiny a také zapalovat svíčky. Komora s rekonstrukcí zrušila v domě restauraci, v přízemí vznikla recepce a výstavní prostor. Atmosféru 17. listopadu 1989 připomínají teď nově v bývalém podloubí hlavně desítky dobových fotografií.

Tomki NĚMEC, autor fotografií ze 17. listopadu 1989
--------------------
Je tady trvalá expozice, to je ta strana do ulice, a pak jsou ty vnitřní panely, který by měly sloužit k tomu, že se tady dají dělat asi jiné expozice, anebo, když je výročí, tak, aby se to obnovilo.

osoba
--------------------
Je to přísnější teda, těch lidí tam může být pohromadě víc, ale z hlediska tý atmosféry, tak to jsme jinde.

osoba
--------------------
Naopak bych řekla, že je to lepší, i ten chodníček byl úzkej, a tam dokonce i chodili bezdomovci vykonávat svoji potřebu, takže je to takhle určitě hezčí.

Petra DOLEŽALOVÁ, redaktorka
--------------------
Proti uzavření prostoru vznikla petice v čele s Marcelem Tomáškem. Podepsaní absolutně nesouhlasí s tím, co na Národní třídě odbor výstavy Prahy 1 v lednu 2014 nakázal.

Marcel TOMÁŠEK, iniciátor petice pro stěhování památníku
--------------------
To bylo tím přirozeným místem, kde si každý se mohl zastavit a bylo to takový silný, mohl se k tomu relacinovat, protože to bylo tak, jak to prostě bylo se k tomu vztáhnout a zamyslet se, položit svíčku, květinu, což samozřejmě teďka už jako nebude možné.

Oldřich LOMECKÝ, starosta Prahy 1 /TOP 09/
--------------------
To řešení, které tady je, je dostatečně pietní. Chápu, že pro určitou skupinu občanů to bude nepřijatelné, jsem na to připraven, ale jsem připraven za naším rozhodnutím stát, a proto si myslím, že to, jak to bylo uděláno, je šťastné.

Petra DOLEŽALOVÁ, redaktorka
--------------------
Petra Doležalová, Prima FTV.

 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi