Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Pamětní deska k listopadu 1989 na Národní třídě se přestěhovala

16.11.2016, novinky.cz

Den před 27. výročím sametové revoluce se přestěhovala pamětní deska připomínající události z listopadu roku 1989. Česká advokátní komora - majitel domu na rohu Národní třídy a Mikulandské ulice - se rozhodla uzavřít podloubí, ve kterém deska s prsty vztyčenými do vítězného „V” byla umístěna. Nově je osazena na fasádě domu.

Advokátní komora se rozhodla kvůli bezpečnosti uzavřít podloubí a památkově chráněnou stavbu uvést do původního stavu z doby baroka. Podloubí totiž vzniklo až v 50. letech 20. Situace u pamětní desky byla podle komory už neudržitelná. Kvůli svíčkám podle ní hrozil požár a byla ohrožována bezpečnost lidí.

Velká rekonstrukce domu zrušila restauraci, v přízemí vznikla recepce a výstavní prostor. Ve velkých výkladech do ulice mají být trvale umístěny velkoformátové fotografie připomínající události listopadu 1989.

Pamětní deska připomínající události 17. listopadu 1989 byla odhalena na průčelí Kaňkova paláce na Národní třídě v Praze

FOTO: Michal Kamaryt, ČTK

"Když jsem se dozvěděl, že k přesunu dojde, byl jsem z toho rozpačitý, ale musím říct, že se mi úprava na vnější fasádě domu i způsob úpravy místa, kde deska původně byla, líbí. Nepřijde mi to nedůstojné, byť je na trošku jiném místě, je stále na místě, kde se studenti v roce 1989 sešli, kde byli zastaveni a kde dlouhé hodiny čekali předtím, než došlo k zásahu policejních jednotek," řekl končící ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD), který se na odhalení desky přišel podívat.

Přemístění pamětní desky má ale stále velmi ostré kritiky. Jedním z nich je i historik Pavel Žáček. "Je to naprosto neadekvátní, nehorázné, symbolika místa se nedá přenést někam jinam," řekl a dodal: "To místo znamená obnovu demokracie a svobody v naší zemi".

Právě podloubí ale bylo kritickým místem, kde bylo mnoho studentů 17. listopadu 1989 zbito tehdejší policií.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi