Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Advokáti a 17. listopad aneb Právní život

21.11.2016, epravo.cz, Jan Januš

Rekonstrukce sídla České advokátní komory na pražské Národní třídě úspěšně skončila. Její předseda Martin Vychopeň tak mohl v předvečer státního svátku Dne boje za svobodu a demokracii slavnostně odhalit památník událostí ze dne 17. listopadu 1989, začátku Sametové revoluce. Památník samozřejmě není nový, nové je ale jeho umístění. I když se na akci ozvaly i osamocené výkřiky „Fuj“ a „Hanba“, objektivně je změna pozitivní.

Ony vztyčené ruce totiž nyní hrdě čnějí přímo nad Národní třídou, dobře viditelné třeba i z kolem projíždějících tramvají. Zkrátka tak, jak se na správný památník sluší. Před Kaňkovým palácem se navíc výrazně rozšířil chodník, není tedy problém kolem sídla komory normálně projít, u památníku se zastavit a klidně u něj i zapálit svíčku. A to pořád v místech, kde se před 27 lety stalo to zásadní.

V neposlední řadě přibyla zcela nová a nepřehlédnutelná pocta 17. listopadu v podobě několika vesměs dobře známých fotografií legendárního Tomkiho Němce, svého času dvorního fotografa Václava Havla. Ty vhodně doplňují památník a zdejší atmosféru a jasně dokazují, že právě tady byli ti studenti, s nimiž šly dějiny. České advokátní komoře, vlastníkovi tohoto objektu, se tak myslím sluší především poděkovat za důstojné připomenutí tohoto milníku našich moderních dějin.

Komoře sice nepřálo počasí - v pět hodin, kdy se památník odhaloval, hustě pršelo -, zájem o akci byl však nevídaný. Květiny přinesl například ministr spravedlnosti Robert Pelikán i šéfové Nejvyššího soudu Pavel Šámal a Roman Fiala. Akce se účastnili třeba také končící ministr pro lidská práva a šéf Legislativní rady vlády Jiří Dienstbier či předseda sněmovního Ústavně právního výboru Jeroným Tejc. Hojně byly zastoupeny další profesní komory – soudci prezidentkou Danielou Zemanovou, státní zástupci prezidentem Zdeňkem Matulou, notáři prezidentem Radimem Neubauerem, exekutoři viceprezidentem Vladimírem Plášilem a podnikoví právníci prezidentkou Marií Brejchovou.

Koncentrace prezidentů na jednom místě tak byla v Praze onu poslední středu opravdu výrazná. Většina z nich se totiž už během odpoledne účastnila kulatého stolu Budoucnost právnického stavu, pořádaného v rámci projektu Pražský právnický podzim. Tam zaznělo mnoho zajímavého o prostupnosti právních profesí, která patrně v poslední době alespoň občas existuje. Prezidentka Exekutorské komory ČR Pavla Fučíková tam uvedla také jedno zajímavé číslo. Letos už rezignovalo na svůj úřad 13 exekutorů. Jde o nevídaně vysoký počet, podle Fučíkové totiž šlo v uplynulých let zpravidla o jednoho či dva exekutory, kteří profesi opustili. Letos se rozhodlo skončit skoro deset procent zástupců této profese. O čem to svědčí?

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi