Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Sněmovna kvůli EU upravila pravidla justiční spolupráce

9.12.2016, Zpravodajství ČTK

Trestně stíhaní lidé, kteří budou do Česka předáváni z jiného členského státu Evropské unie, by měli získat právo vybrat si v ČR spolupracující obhájce. V návaznosti na změnu unijních pravidel to umožňuje novela o mezinárodní justiční spolupráci, kterou dnes Sněmovna hladce schválila. Předlohu nyní dostane k projednání Senát.

Dolní komora do vládní novely doplnila kvůli dalšímu předpisu EU povinnost soudu poučit v předvolání obžalovaného o tom, že pokud se nedostaví k hlavnímu líčení, může se uskutečnit v jeho nepřítomnosti. "Toto poučení bývá v předvoláních k hlavnímu líčení obsaženo již nyní, přesto se jeví jako vhodné stanovit tuto povinnost soudu výslovně," uvedl Bronislav Schwarz (ANO) jako předkladatel úpravy připravené ministerstvem spravedlnosti.

Český obhájce by měl podle předlohy poskytovat pomoc obhájci zvolenému nebo ustanovenému v předávajícím státě. Měl by zejména přezkoumat trestní řízení, ve kterém byl vydán evropský zatýkací rozkaz na jeho klienta, a sdělit poznatky zahraničnímu kolegovi. Evidenci vhodných obhájců povede podle ministerstva spravedlnosti Česká advokátní komora.

Zadržení lidé budou mít podle novely právo zvolit si obhájce a mluvit s ním bez přítomnosti jiných osob už při zadržení, nikoli až ve vazbě. Tito cizinci taky dostanou hned možnost komunikovat s člověkem, kterého si zvolí, a s konzulárním úřadem.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi