Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Novinky potrápí firmy. Lidem prospějí

2.1.2017, Lidové noviny, str. 14, Kristián Léko

Aktuální právní změny přidělávají práci českým podnikům, které se musejí přizpůsobit zpřísněné trestní odpovědnosti, novému způsobu výpočtu dovolené nebo evropským pravidlům ochrany osobních údajů. Naopak občanům novely vesměs prospívají, napříště budou lépe chráněni proti zadlužování.

Včera uplynuly první tři roky od účinnosti dvou kodexů, které od základů změnily a modernizovaly české soukromé právo. Nový občanský zákoník a zákon o obchodních korporacích nyní čekají první změny.

Nejde ale o žádnou revoluci. Novela občanského zákoníku, kterou před Vánocemi podepsal prezident Miloš Zeman, je prezentována jako „akutní“ nebo „technická“. Upravuje zejména paragrafy, které v praxi způsobují výkladové problémy. Přesto obsahuje několik podstatných změn.

Nově výslovně upraví, že podíly ve firmách jsou vyňaty ze společného jmění manželů, dojde-li k jejich nabytí za dobu trvání svazku. Po třech letech se do občanského zákoníku vrátí i předkupní právo spoluvlastníků nemovitostí při prodeji podílu. Zákon rovněž zavádí veřejnou evidenci svěřenských fondů, aby nemohly být využívány k praní špinavých peněz a skrývání majetku.

Běžných občanů se výrazně dotkl nový zákon o spotřebitelském úvěru, podle něhož se začalo postupovat už od prosince loňského roku. Vztahuje se na veškeré spotřebitelské úvěry včetně hypoték, výrazně zpřísnil podmínky pro jejich poskytování. Banky a splátkové firmy jsou nově povinny posuzovat bonitu zájemců o půjčku, a to pod sankcí neplatnosti smlouvy. Omezena je výše smluvních pokut, jež nově nesmí přesahovat 0,1 procenta denně z dlužné částky, celkově pak 200 tisíc korun.

Férovější počítání dovolené

Již od 1. ledna se zlepšily podmínky nejhůře odměňovaných zaměstnanců. Účinnosti totiž nabývá novela nařízení vlády o minimální mzdě a nejnižších úrovních zaručené mzdy. Poměrně razantně zvyšuje minimální mzdu, a to na 66 korun na hodinu nebo 11 tisíc korun na měsíc. Zvyšuje se též takzvaná zaručená mzda, a to ve všech skupinách prací.

Velké změny by v příštím roce měly čekat i zákoník práce, jehož pravidla dopadají na úplně každého zaměstnance v Česku. Novela přichystaná ministerstvem práce a sociálních věcí nyní leží v Poslanecké sněmovně a v ideálním případě by se podle ní mělo začít postupovat od července.

Nejcitelnější změnou bude nový výpočet dovolené, který by měl být spravedlivější zejména pro lidi, kteří pracují v různé dny různý počet hodin. Nově by měl výpočet vypadat tak, že pokud člověk odpracuje určité penzum hodin, vznikne mu právo na určité množství hodin dovolené.

Novela dále mění například režim dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr, známých pod zkratkami DPP a DPČ. Nově se i na ně bude vztahovat zaručená mzda a řádné vedení evidence pracovní doby. Další změny se týkají takzvaného home office. Zákon nově stanoví napevno, že zaměstnavatel je povinen hradit člověku pracujícímu z domova související náklady, typicky na pořízení notebooku či potřebného softwaru. Zcela novým institutem budou takzvaní vrcholoví řídící zaměstnanci. Tito manažeři si budou sami organizovat pracovní dobu a nebude se u nich řešit práce přesčas nebo v noci.

Velké změny pro firmy

Změny čekají i zákon o obchodních korporacích. První drobnou novelu už též podepsal prezident amíří k publikaci do Sbírky zákonů. Zavádí pravidlo, že v „akciovkách“ s více než 500 zaměstnanci budou dvě třetiny dozorčí rady voleny valnou hromadou a zbylá třetina zaměstnanci společnosti.

Výrazně větší zásah do kodexu obchodních korporací budou politici projednávat v průběhu roku 2017. Ministerstvo spravedlnosti předložilo rozsáhlou novelu, která byměla nabýt účinnosti od ledna 2018 a odstranit některé nejasnosti dosavadní úpravy. Zanikne funkce statutárního ředitele v „monistických“ akciových společnostech (vnitřní řízení je založeno na jediném orgánu) či posílí princip autonomie vůle při rozdělování podílu na zisku.

Nově bude též možné převést podíl ve veřejné obchodní společnosti. Dále se například zjednoduší povinnost zveřejnit pozvánku na členskou schůzi družstva na internetových stránkách.

Podnikové právníky českých firem již od loňského roku zaměstnává také novela zákona o trestní odpovědnosti právnických osob. Účinná je od prosince a výrazně rozšířila okruh trestných činů, za které lze firmy stíhat. Na druhou stranu se však změnila úprava takzvané přičitatelnosti jednání právnické osobě. V první řadě se zúžil okruh fyzických osob, jejichž jednání lze právnické osobě přičítat.

Ta se také nově může z trestní odpovědnosti vyvinit, pokud prokáže, že vynaložila veškeré úsilí, jež na ní bylo možno spravedlivě požadovat, aby spáchání trestného činu zabránila. Jinými slovy, že šlo o exces jejích jednotlivých pracovníků. K tomu by nemělo stačit jen formální přijetí etického kodexu nebo provedení školení, nýbrž důkladný systém kontrolních mechanismů.

Podnikatelé se už nyní připravují na revoluci v ochraně osobních údajů, která přijde v květnu 2018. Nové evropské nařízení sjednocuje pravidla pro všechny státy EU. Mezi stěžejní změny patří zpřísnění požadavků na souhlas se zpracováním osobních údajů, povinnost vést záznamy o jejich zpracování, povinnost ohlašovat porušení zabezpečení osobních údajů do 72 hodin či výrazné zvýšení sankcí za porušení povinností.

Nová naděje pro dlužníky

Legislativním procesem se „prokousávají“ hned dvě novely insolvenčního zákona. Ta první nedávno prošla třetím čtením v Poslanecké sněmovně a jejím hlavním cílem je zabránění šikanózním insolvenčním návrhům. Dále přináší zákaz ovlivňování soudní příslušnosti pomocí nahodilého přemisťování sídla dlužníka.

Druhá novela má otevřít oddlužení lidem v dluhové pasti, kteří se z ní v současnosti nemají šanci nikdy dostat. Nově by na oddlužení mohl dosáhnout kdokoli bez ohledu na výši splacených závazků, a to za sedm let. Byl by pod dohledem insolvenčního správce a musel by dokázat, že udělal pro splacení svých dluhů úplně vše.

***

Přestupky v novém

* Zcela nová úprava přestupkového práva v zákoně o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich a v zákoně o některých přestupcích bude účinná od 1. července 2017. * Úprava zachovává subjektivní odpovědnost fyzických osob, stejně jako objektivní odpovědnost osob právnických. Ty se jí mohou za určitých okolností zprostit.

* Změny se budou týkat především výše sankcí, prodloužení promlčecí doby a celkového zpřísnění přestupkového zákona. Objevuje se například nový institut zveřejnění rozhodnutí a další mechanismy inspirované trestním právem. * V návaznosti na nový zákon byla již od 1. října 2016 spuštěna Centrální evidence přestupků.

Snazší stavění

* Rozsáhlou novelu stavebního zákona z dílny ministerstva pro místní rozvoj aktuálně projednává Poslanecká sněmovna ve druhém čtení (tisk 927). * Změny se týkají například zjednodušení povolovacího řízení, kdy bude možné sloučit územní řízení, stavební řízení a EIA do jediného koordinovaného řízení.

* Všechny rodinné domy bude nově možné stavět na ohlášení, tedy bez stavebního povolení, a to i svépomocí. * Co se týče společenství vlastníků jednotek, o umístění i povolení stavby v bytové jednotce v SVJ bude nově možné rozhodnout bez souhlasu sousedů na základě souhlasu správce nebo SVJ.

Omezení autorských poplatků

* Novela autorského zákona nacházející se aktuálně ve třetím čtení v Poslanecké sněmovně (tisk 724) má především převést evropskou směrnici o kolektivní správě autorského práva. * Nová, výrazně rozsáhlejší úprava reaguje především na rozšiřování online hudebních služeb jako YouTube či Spotify.

* Měla by posílit transparentnost kolektivní správy, a to například rozšířením oprávnění nositelů práv. * Záležitostí upravenou v novele bez podkladu v evropské směrnici je stanovení výše autorských odměn v sazebnících kolektivních správců. * Změna by měla nabýt účinnosti během jara 2017.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi