Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Potlesk pro dvě „železné dámy“

6.2.2017, Lidové noviny, str. 14, Kristián Léko

Porota soutěže Právník roku letos ocenila i Ivu Brožovou a Lenku Bradáčovou, dvě bojovnice za nezávislost justice

Celojustiční soutěž Právník roku každoročně oceňuje významné osobnosti českého práva – za aktuální úspěchy i celoživotní přínos. Za ten si letos cenu svatého Yva odnesla Iva Brožová, jedna z nejvýznamnějších právniček porevoluční éry.

„Toto ocenění je pro mě potvrzením, že nezávislost soudů je obecně přijímanou hodnotou, a to je pro mne zásadní,“ uvedla Brožová, která spíše než jako ústavní soudkyně v 90. letech ve známost veřejnosti vstoupila jako předsedkyně Nejvyššího soudu v období 2002–2015. „Při výkonu funkce jsem byla konfrontována v tolika směrech a tolika způsoby, že se pocit úspěšnosti vytratil. Nešlo jen o moje odvolání prezidentem republiky, kárné stíhání, šikanu ze strany ministerstva financí, ale také o celkovou hluchotu právnické obce k podstatě potíží, kterým jsem čelila,“ říká poněkud pesimisticky Brožová. Zároveň však dnes vidí v justici své následovníky. „Moje ocenění je informací pro všechny, že náročné postoje se vyplácí,“ dodává Iva Brožová.

„Není ostuda jednat fér“

Stejně jako bývalá šéfka Nejvyššího soudu je i pražská vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová vnímána mezi právníky ambivalentně. Jedni jí tleskají jako neohrožené bojovnici proti korupci a jiným zlořádům, která „uhnala“ zkorumpovaného středočeského exhejtmana Davida Ratha. Druzí ji vnímají jako symbol státních zástupců utržených ze řetězu. Bradáčová si odnesla ocenění za přínos trestnímu právu paradoxně za rok, kdy pražský vrchní soud vrátil Rathův případ na začátek kvůli údajně nezákonným odposlechům.

Sošku pro Bradáčovou tedy lze chápat spíše jako jedno z „institucionálních“ ocenění. V minulých letech si cenu za správní právo odnesl třeba Josef Baxa, předseda Nejvyššího správního soudu. Podle organizátorů soutěže se Bradáčová „výrazně zasloužila nejen o popularizaci profese, ale důsledným trváním na vysokých etických standardech i o její prestiž“. Mnozí advokáti na pátečním galavečeru Lence Bradáčové tleskali vlažně, pokud vůbec. Elegantní dáma v rudých šatech pak z pódia pronesla, že není ostuda snažit se jednat férově a dělat to, co člověk považuje za správné.

Organizátoři soutěže – Česká advokátní komora a společnost Epravo.cz – letos ocenili osm dalších právníků a právniček. Vkategorii bezplatných právních služeb uspěl advokát Viktor Rossmann, jenž pomohl třicítce seniorů odstoupit od smluv uzavřených při předváděcích akcích pořádaných takzvanými „šmejdy“. Zasloužil se o precedentní rozhodnutí, které pomůže v podobných kauzách.

***

Právník roku 2016 * Právnická síň slávy Iva Brožová, bývalá předsedkyně Nejvyššího soudu * Občanské právo Ladislav Muzikář, soudce Městského soudu v Praze * Trestní právo Lenka Bradáčová, vrchní státní zástupkyně v Praze * Kategorie pro bono Viktor Rossmann, advokát * Finanční právo Monika Novotná, advokátka, Rödl & Partner * Právo duševního vlastnictví Tomáš Dobřichovský, advokát, Kříž a partneři, vedoucí Ústavu práva autorského PF UK * Pracovní právo Ladislav Jouza, advokát * Rodinné právo Daniela Kovářová, advokátka a šéfredaktorka Rodinných listů * Občanská a lidská práva, ústavní právo David Kosař, vedoucí Ústavu pro otázky soudnictví PF MU * Talent roku Jan Tomíšek, advokátní koncipient, Rowan Legal * Zvláštní cena sv. Yva za přínos české justici Ivana Švehlová, bývalá předsedkyně Krajského soudu v Praze

Foto popis| Ocenění ve 12. ročníku soutěže Právník roku. Na fotografii zleva Miroslav Chochola (ředitel Epravo.cz, spoluorganizátora soutěže), Lenka Bradáčová (trestní právo), Tomáš Dobřichovský (právo duševního vlastnictví), Jan Tomíšek (1. cena pro Talent roku), Viktor Rossmann (pro bono), Monika Novotná (finanční právo), Martin Vychopeň (předseda ČAK, spoluorganizátora soutěže), Iva Brožová (síň slávy), Ladislav Jouza (pracovní právo), Daniela Kovářová (rodinné právo), Ivana Švehlová (zvláštní cena za přínos české justici), David Kosař (ústavní právo), Ladislav Muzikář (občanské právo) a Jan Sůra a Ivana Nemčeková (Talent roku).

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi