Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Ministři ve středu projednají posílení Legislativní rady vlády

14.2.2017, Zpravodajství ČTK

Ministři ve středu rozhodnou o tom, zda Legislativní rada vlády získá pět nových členů. Rozšíření poradního orgánu navrhl jeho současný předseda, ministr Jan Chvojka. Poukázal na to, že se výrazně zvýšil počet předkládaných návrhů právních předpisů z oblasti správního, občanského, obchodního a insolvenčního práva, což některé členy rady nadměrně zatížilo. ČTK má návrh k dispozici.

"Personální posílení Legislativní rady vlády právě odborníky na shora uvedené oblasti práva pozitivně ovlivní jak nepolitičnost jejího posuzování, tak v konečném důsledku i kvalitu stanovisek Legislativní rady vlády předkládaných vládě," uvedl Chvojka.
Od 1. března by tak měli v poradním orgánu nově pracovat advokáti Michal Žižlavský, Tomáš Nevečeřal a Jaroslav Svejkovský, dále pedagog Michal Sobotka a také Michal Votřel z Krajského úřadu Pardubického kraje.

Žižlavský i Svejkovský už dříve v legislativní radě působili. První z nich je expertem na insolvence, má zvláštní povolení řešit jako insolvenční správce úpadky velkých korporací, bank a finančních institucí. Je v představenstvu České advokátní komory a u Nejvyššího správního soudu spolurozhoduje o kárných žalobách na soudce. Svejkovský se zaměřuje zejména na občanské, obchodní a korporátní právo, v minulosti byl členem rekodifikační komise pro přípravu nového občanského zákoníku.

Nevečeřal se v advokacii zabývá obchodními závazkovými vztahy, správním právem či právem veřejných zakázek. Je také členem rozkladové komise ministra kultury. Sobotka zase mimo jiné zasedá v rozkladové komisi ministra životního prostředí, jinak vyučuje na pražské právnické fakultě a na policejní akademii. Poslední z kandidátů Votřel pracuje na krajském úřadu jako vedoucí majetkového a investičního odboru.

Vedle Chvojky, který se stal předsedou rady počátkem loňského prosince, nyní v poradním orgánu pro legislativní činnost zasedá 28 právníků. Práci vykonávají za symbolickou odměnu, scházejí se obvykle jednou za dva týdny.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi