Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Musí advokát skutečně dokument, který posílá datovou schránku, podepsat uznávaným elektronickým podpisem?

Česká advokátní komora v Bulletinu advokacie č. 11/2011 zveřejnila informaci, že pokud advokát chce posílat dokument prostřednictvím datové schránky, musí jej podepsat uznávaným elektronickým podpisem.
Faktem je, že povinnost podepisovat dokument zasílaný datovou schránkou, v zákoně stanovena není. ČAK k tomu ale dodává – zatím! Tímto sdělením se ČAK snaží předejít problémům, které nastanou ve chvíli, kdy bude povinnost všech majitelů datových schránek, dokumenty podepisovat uznávaným elektronickým podpisem.
Jestliže je dokument nepodepsaný, stává se při oddělení od datové zprávy nepodepsaným dokumentem, jakousi kopií bez podpisu, se kterou se nedá dále, zejména v justici, pracovat. Nedá se konvertovat, archivovat, použít před jinou veřejnou instancí.
Advokáti by se proto měli do budoucna připravit na to, že orgány veřejné moci jistě budou vyžadovat dokumenty zasílané datovou schránkou podepisovat.
Upozorňujeme i na fakt, že pokud si advokát požádal o přístup ke konverzi dokumentů, k této činnosti potřebuje také certifikát (dokonce dva – kvalifikovaný, komerční).  Uznávaný elektronický podpis tedy již bude vlastnit a problém s jeho obstaráním kvůli podpisu dokumentů, zasílaných datovou schránkou, odpadne.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi